Verlies amandeloogst in Almería op 30% geraamd

Telersvereniging Asaja-Almería voorziet een ongelijkmatige amandeloogst in de provincie. Opeenvolgende slechte weersomstandigheden dit voorjaar hebben een impact gehad op 59% van het amandelareaal. De mate van impact varieert sterk per regio. Vorst, de belangrijkste oorzaak is van de opbrengstdaling, heeft de provincie niet in gelijke mate getroffen.

"Het is nog vroeg om de werkelijke omvang van de schade te kennen, maar er zijn teeltbedrijven en gebieden waar het oogstverlies meer dan 90% bedraagt", zegt Miguel Ángel Serrano, directeur van de technische afdeling van Asaja. "In Los Vélez kent 70% van het areaal schade als gevolg van het slechte weer dit voorjaar, in Alto Almanzora gaat het om 65%, maar in Campo de Tabernas of Nacimiento bijvoorbeeld is er veel minder schade."


Vorst in Los Vélez

Rekening houdend met het feit dat de oogstverliezen nog zouden kunnen toenemen, voorziet Asaja bij een eerste raming een opbrengstdaling van bijna 30% in totaal en van zo’n 50% in regio's als Los Vélez en Alto Almanzora, wat neerkomt op ongeveer 8 à 9 miljoen kilo minder amandelen.

"Naast vorst heeft ook de zandstorm de bestuiving bemoeilijkt. Er zijn zeker problemen geweest met de vruchtzetting. Ook de regen in de maand april heeft invloed op de bomen, want overmatige vochtigheid geeft vrij spel aan schimmels die wortelrot veroorzaken."

"De provincies Almería en Granada zullen mogelijk de grootste verliezen optekenen in de amandeloogst als gevolg van slechte weersomstandigheden, maar de eerste oogst van nieuwe boomgaarden zal die impact wel iets verzachten. Almería is veruit de provincie met het grootste areaal amandelbomen in Andalusië, maar aangezien de overgrote meerderheid van de percelen geen irrigatiemogelijkheden heeft, vertegenwoordigt de provincie maar 16% van de totale teelt in het gewest."

Voor meer informatie:
Asaja Almería
Tel: +34 950 29 09 56 (Spanje)
info@asajaalmeria.org
https://asajaalmeria.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven