Goede telersprijzen in week 18

Almería neemt stokje over van Senegal en overzeese landen op Europese meloenenmarkt

De meloenenaanvoer van overzee en Senegal is ondertussen afgelopen en Almería nam in week 18 het stokje over als belangrijkste leverancier van de Europese markt, zo meldt het Andalusische Observatorium voor Prijzen en Markten in zijn meest recente rapport over de kasteelt.

"De hoeveelheid meloenen die tot nu toe op de markt is gebracht, is aanzienlijk lager dan vorig seizoen, terwijl de telersprijzen 60 à 70% hoger liggen", schrijft de overheidsinstantie.

"De afzet van de Piel de Sapo meloenen is in week 18 begonnen. Dit type meloen wordt voornamelijk op de Spaanse markt afgezet, maar elk jaar neemt de export toe dankzij de aanpassing van de maatvoering aan de behoeften van de internationale markt."

"De Cantaloupe meloen, die voornamelijk in Frankrijk wordt geconsumeerd, wordt op zo'n 300 hectare geteeld in Almería. De krimp van het areaal in de belangrijkste herkomstlanden, met name Frankrijk (-10%) en Marokko (-5%), evenals in andere Spaanse teeltgebieden, in combinatie met de opbrengstdaling in Almería, zorgt ervoor dat de telers goede prijsverwachtingen hebben voor dit seizoen."

"De Galia meloen ziet het areaal nog het sterkst dalen dit seizoen en ook meerdere kwaliteitsproblemen dragen bij aan een opmerkelijke afname van het aanbod op dit moment. De prijzen blijven dan ook zeer hoog", schrijft het Observatorium.

Bron: juntadeandalucia.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven