"De vraag naar Spaans steenfruit overstijgt momenteel het aanbod"

Het steenfruitseizoen in Murcia is door het regenachtige weer tot en met de eerste dagen van mei ongeveer met 10 dagen vertraging van start gegaan. Sindsdien is het mooie, warme weer, zowel in de teeltgebieden als op de bestemmingsmarkten, gunstig voor de steenfruitmarkt. De vraag is groter dan het aanbod.

"Sinds twee weken regent het niet meer en hebben we zonnig weer met temperaturen tot 30ºC. Het fruit wint aan gewicht en rijpt nu snel", zegt Thomas Chevaillier, technisch directeur van PSB Producción Vegetal, een veredelaar van steenfruitrassen die ook eigen fruit op de markt brengt via het handelsbedrijf Frutas de la Sierra Espuña.

Volgens Thomas is de vraag naar steenfruit hoog dankzij het goede weer in heel Europa, met temperaturen die je eerder in de zomer verwacht. "De telefoon staat al dagenlang roodgloeiend. Toch valt de steenfruitoogst dit jaar lager uit door problemen in de bloeiperiode vanwege overmatige regenval, maar ook door hagel en vorst. Bovendien zijn we nog niet volop aan het oogsten, waardoor de vraag momenteel het aanbod overstijgt", zegt hij.


Nestor abrikoos

Op dit moment oogst en vermarkt het bedrijf de eerste Colorado, Mikado en Nestor abrikozen, zelfvruchtbare rassen van PSB. Vruchtzettingsproblemen als gevolg van overvloedige regenval tijdens de bestuivingsfase zijn de belangrijkste oorzaak van de halvering van de abrikozenoogst in Murcia.

"Dit is nu het derde jaar dat de abrikozenoogst in Murcia onder het productiepotentieel ligt, hetzij door het gebrek aan koud weer of door overmatige regenval. Met zo'n grote vraag in deze beginperiode verwachten we dat de prijzen hoog zullen blijven. Vanaf juni wordt in late gebieden zoals Lleida nauwelijks oogst verwacht vanwege vorst in het voorjaar, terwijl Frankrijk, dat een goede oogst zal hebben, het grootste deel van zijn opbrengst op de binnenlandse markt zou kunnen afzetten", legt Thomas Chevaillier uit.

"Er is aan alle voorwaarden voldaan om er een goed seizoen van te maken, al mogen we niet vergeten dat de teeltkosten zijn gestegen, zowel van bemesting, irrigatie, transport, tractoren als handenarbeid. Het vermarkten van een kilo fruit kost ons nu 25% meer dan vorig seizoen", vertelt hij.


Patagonia nectarines met geel vruchtvlees

De nectarine-oogst loopt momenteel ten einde in de tunnels van Huelva, terwijl de beschikbaarheid van product begint toe te nemen in Murcia en Extremadura, waar, in tegenstelling tot Murcia, de oogst vroeger van start gaat vanwege het droge en warme weer. "De warmte zorgt ervoor dat de kwaliteit en kwantiteit omhoog gaan. We zijn al klaar met ons ras Patagonia en we beginnen nu met Copacabana, het vroegste lichtzure ras dat we hebben. Copacabana heeft geel vruchtvlees, de gemiddelde maat is A en het heeft een Brix-waarde tussen 10 en 12 graden. Het areaal van deze nectarine breidt zich uit in Murcia. Binnenkort wordt ook Caracas geplukt, een ras dat in onze top 10 van best verkocht steenfruit staat."


Copacabana nectarine met geel vruchtvlees, het eerste lichtzure ras van het seizoen

Paraguayo is dan weer een soort waarvoor PSB grote inspanningen heeft geleverd om nieuwe smaakvolle, productieve rassen te verkrijgen met volledige stampersluiting. Thomas Chevaillier stelt vast dat de consumptie ervan in heel Europa blijft groeien.

"Na het verlies van de Russische markt in 2014 zagen we dat veel andere landen deze soort niet kenden of alleszins een te conservatieve voorkeur hadden. De afgelopen jaren is dat evenwel veranderd en de vraag blijft toenemen in landen als Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Nu oogsten we Zodiac, een lichtzure paraguayo met wit vruchtvlees, een perfecte stampersluiting en een zoete smaak die erg populair is geworden onder telers. Dit ras draagt bij aan een verhoogde consumptie van paraguayo’s, omdat het als vroeg ras al zo'n goede smaak heeft en een maatvoering tussen A en B", merkt hij op.


Zodiac paraguayo

"Hoewel de paraguayo terrein heeft gewonnen op de perzik, blijft die laatste qua volumes nog belangrijker. Wij zijn van mening dat telers op beide paarden moeten wedden. Perzik blijft productiever dan paraguayo, is makkelijker op de juiste maat te brengen en is veel minder gevoelig voor trips. Telers en verkooppunten moeten alle soorten beschikbaar hebben om aan de marktvraag te voldoen", zegt Thomas Chevaillier.

Terwijl er steeds meer steenfruit beschikbaar is, begint PSB Producción Vegetal nu ook bezoeken te organiseren aan haar proefvelden in Murcia. "Telers kunnen weer onze rassencatalogus met eigen ogen aanschouwen, het fruit proeven, de gewassen op de percelen observeren en meer te weten komen over de nieuwste ontwikkelingen. We organiseren elke dag rondleidingen, dus we nodigen telers uit om contact met ons op te nemen als ze interesse hebben", besluit Thomas Chavaillier.

Voor meer informatie:
Thomas Chevaillier, technisch-commercieel directeur 
PSB Producción Vegetal
Tel: +34 620 810 125 (Spanje)
thomas@psbproduccionvegetal.com
www.psbproduccionvegetal.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven