Polen op de derde plaats van EU-landen wat aardbeienteelt betreft

Wat de aardbeienteelt betreft, staat Polen op de derde plaats van de EU-landen, met een aandeel van 13% in de EU-teelt. Het land staat op de dertiende plaats op de wereldmarkt. De wereldleider op de aardbeienmarkt blijft China met een opbrengst van meer dan 3,3 mln ton en, in mindere mate, de Verenigde Staten met een oogst van meer dan 1 mln ton. In de Europese Unie behoren, naast Polen, Spanje met een aandeel van 25% in de EU-teelt en Duitsland met een aandeel van 14% tot de groep van de grootste leveranciers van aardbeien.

Momenteel begint het aardbeienseizoen aan het begin van het tweede kwartaal (dankzij de kasteelt) en duurt het tot het late najaar, wanneer het fruit van de doorgroeiende rassen beschikbaar is. De aardbeienteelt vindt hoofdzakelijk plaats in kleinere familiebedrijven, die aanplantingen met een areaal van 1 tot 10 ha beheren. De aardbeienteelt in Polen wordt gekenmerkt door een duidelijke regionaliteit.

De aanzienlijke opbrengst van de binnenlandse aardbeienoogst is bestemd voor de export. In de jaren 2014-2021 werd tussen 54% en 70% van de binnenlandse teelt van dit fruit aan het buitenland verkocht. Vorig jaar exporteerde Polen 102.000 ton aardbeien, waarvan 82.800 ton diepgevroren aardbeien en 19.200 ton verse aardbeien. De laatste tijd is de export van verse aardbeien toegenomen. Nog steeds is echter 88% van de inkomsten afkomstig van de export van diepgevroren fruit.

Bron: agroberichtenbuitenland.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven