Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Polen op de derde plaats van EU-landen wat aardbeienteelt betreft

Wat de aardbeienteelt betreft, staat Polen op de derde plaats van de EU-landen, met een aandeel van 13% in de EU-teelt. Het land staat op de dertiende plaats op de wereldmarkt. De wereldleider op de aardbeienmarkt blijft China met een opbrengst van meer dan 3,3 mln ton en, in mindere mate, de Verenigde Staten met een oogst van meer dan 1 mln ton. In de Europese Unie behoren, naast Polen, Spanje met een aandeel van 25% in de EU-teelt en Duitsland met een aandeel van 14% tot de groep van de grootste leveranciers van aardbeien.

Momenteel begint het aardbeienseizoen aan het begin van het tweede kwartaal (dankzij de kasteelt) en duurt het tot het late najaar, wanneer het fruit van de doorgroeiende rassen beschikbaar is. De aardbeienteelt vindt hoofdzakelijk plaats in kleinere familiebedrijven, die aanplantingen met een areaal van 1 tot 10 ha beheren. De aardbeienteelt in Polen wordt gekenmerkt door een duidelijke regionaliteit.

De aanzienlijke opbrengst van de binnenlandse aardbeienoogst is bestemd voor de export. In de jaren 2014-2021 werd tussen 54% en 70% van de binnenlandse teelt van dit fruit aan het buitenland verkocht. Vorig jaar exporteerde Polen 102.000 ton aardbeien, waarvan 82.800 ton diepgevroren aardbeien en 19.200 ton verse aardbeien. De laatste tijd is de export van verse aardbeien toegenomen. Nog steeds is echter 88% van de inkomsten afkomstig van de export van diepgevroren fruit.

Bron: agroberichtenbuitenland.nl

Publicatiedatum: