VBT-cijfers week 19

Prijs rode en gele paprika klimt op, prijs aardbei en sla zakt in

In week 18 bleven de paprikaprijzen achter bij de na een prijsval weer iets opgelopen prijzen voor onder meer tomaten en komkommers. Over week 19 stegen ook de prijzen voor gele en rode paprika's bij de veilingen van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties.

Daarmee komt de gemiddelde prijs voor rode en gele paprika's (net) boven het vijfjarig gemiddelde uit. Dat was de afgelopen niet het geval. De middenprijs voor groene paprika's over week 19 bleef nagenoeg gelijk aan die in week 18.

De tomatenprijzen stegen door en de prijs voor trostomaat kwam net iets boven de 1 euro per kilo uit. Zowel voor losse tomaten als trostomaten liggen de prijzen hiermee boven het vijfjarig gemiddelde.

De middenprijs voor komkommer leverde over week 19 iets in. Van een piek in de middenprijs zoals in week 19 vorig jaar is geen sprake. Momenteel wisselend de eerste komkommertelers van teelt. Ook zijn er nog telers die het eerste 'koude' rondje hebben overgeslagen en voor wie nu nog planten opgekweekt worden om eerdaags een eerste rondje mee te starten. 

De prijzen voor aubergines en groene courgettes zakten iets, maar vooral in de slasoorten is sprake van een grote daling in de middenprijs. Momenteel wordt de overschakeling gemaakt van kas naar buitenteelt. Uit de serre kwam bij het VBT eikenbladsla in groen en rood en lollo bionda. Van buiten was in week 18 al lollo rossa beschikbaar en ook rode eikenbladsla komt nu van buiten de kas. 

De aardbeienprijzen leverden, met een toenemend aanbod ook van buiten de kas, vorige week gevoelig in. Over de hele linie ging er ruim 1 euro van de middenprijs af. De middenprijs over week 19 komt uit op 2,03 euro en een beetje. Sonata en Sonsation worden met gemiddeld 2,32 gelijk betaald. Een kilo Elsanta was vorige week voor net iets minder dan 2 euro te krijgen. 

Bekijk hier alle VBT-middenprijzen voor groenten en fruit over week 19. 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven