Vroege import van watermeloen steeds populairder in Georgië

De invoer van watermeloenen in Georgië is in 2021 snel toegenomen. Vorig jaar leidde de grote vroegtijdige invoer tot lage prijzen voor de plaatselijke telers. In de afgelopen 8 jaar is de invoer van watermeloenen in Georgië jaarlijks met gemiddeld 1.200 ton toegenomen. In mei vorig jaar werd een grote hoeveelheid geïmporteerde watermeloenen geregistreerd: 2.500 ton. De gemiddelde invoer in mei in de afgelopen 7 jaar bedraagt 500 ton. Dit jaar blijkt uit officiële handelsgegevens dat het land in april ongewoon grote hoeveelheden importeert.

In april 2022 heeft Georgië 540 ton watermeloenen ingevoerd, d.w.z. 10% meer dan in dezelfde maand in de voorgaande 8 jaar samen. De invoer is dit jaar actief op gang gekomen, en de concurrentie op de markt is wellicht veel groter dan vorig jaar. Interessant is dat uit de handelsgegevens blijkt dat de prijzen in april 2022 hoger liggen dan in april 2021, maar dat er in 2022 vier keer meer wordt ingevoerd. De vraag van Georgië naar vroege invoer neemt toe.

De belangrijkste importeur in april 2022 was Iran met 530 ton verscheepte goederen. De gemiddelde prijs volgens de handelsgegevens was $ 0,18/kg. Deze prijzen zijn gewoonlijk hoog in zo'n vroeg seizoen, en in 3-4 maanden zijn ze met 50% of meer gedaald.

Vorig seizoen importeerde Georgië 10.500 ton watermeloenen. De invoer daalt gewoonlijk in juli en augustus, wanneer product van Georgische telers beschikbaar komt.

Bron: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven