Pascal Felley van Fairfruit Group, over de start van het steenfruitseizoen

"Portugese steenfruitoogst veel vroeger begonnen dan de Spaanse"

Zoals bekend heeft de koudegolf in Zuid-Europa in veel teeltgebieden een negatieve uitwerking op de bloeiperiode van steenfruit gehad. Vooral op het Iberisch schiereiland hebben de gewassen in sommige gevallen enorm geleden. "De grillen van het weer zijn voor ons in Spanje eigenlijk een groter probleem dan in Portugal. In Portugal was het weer tot nu toe relatief normaal met stabieler weer dan in Spanje. Dat zorgde er ook voor dat het Portugese seizoen dit jaar duidelijk vroeger op gang kwam dan het Spaanse seizoen", zegt Pascal Felley, directeur van de internationaal actieve bedrijfsgroep Fairfruit Group met vestigingen in onder andere Spanje, Portugal, Duitsland, Oostenrijk en Hongarije.

"In Portugal stellen we slechts in enkele gevallen en in geringe mate oogstverliezen vast. De abrikozen hebben het meeste geleden, omdat we in de wintermaanden niet de nodige koude-uren hebben bereikt. In Spanje zullen we met zekerheid kleine oogstverliezen moeten aanvaarden, maar gelukkig zijn we gespaard gebleven van de zware storm in de regio Murcia in de afgelopen twee weken", vervolgt Pascal. Het steenfruitseizoen in Murcia is dit jaar ongeveer acht dagen later van start gegaan dan in 2021, opnieuw als gevolg van het koele weer in maart en april.

De Fairfruit Group teelt en verkoopt het volgende steenfruit: abrikozen, nectarines, platte perziken, kersen en pruimen. 

Cohesie is dringend nodig
Over het geheel genomen gaat men dit jaar qua oogst van een zeer goed seizoen uit. "We verwachten een grotere steenfruitoogst als gevolg van de groei van onze plantages. Over het algemeen rekenen we op een zeer goed jaar en een verkoopperiode tot september", voorspelt Pascal. De vraag en de prijsvorming zullen pas na de eerste weken beter worden, zo leert de ervaring. "De algemene omstandigheden met de kostenstijgingen over de gehele linie zijn voor alle deelnemers binnen de toegevoegde waardeketen een nieuwe situatie. Daar komt het aanhoudend hoge inflatiepercentage nog bovenop. Men moet zorgen dat de betrokken partijen tot elkaar komen."

Op de langere termijn zal de retail volgens Pascal tendentieel later van start gaan met het Europese steenfruitseizoen. "De trend dat handelsketens later beginnen om de consumenten rijper fruit met meer smaak aan te kunnen bieden zet zich nog steeds voort. In sommige gevallen worden er kleinere hoeveelheden van eenzelfde product aangeboden om de consumenten niet te overweldigen bij de keuze aan de POS. Deze aanpak bevalt ons echter wel."

Areaaluitbreiding in Duitsland op de planning
De Fairfruit Group, die in 2014 is opgericht, streeft naar een local-for-local teelt- en afzetstrategie, waardoor een groeiend deel van het steenfruit op de respectievelijke binnenlandse markt verhandeld wordt. Pascal: "Het thema regionaliteit is tegenwoordig alomtegenwoordig en in dit opzicht zien we onszelf goed gepositioneerd met onze teeltgebieden in meerdere Europese landen. Abrikozen worden al in alle landen waarin we actief zijn geteeld. Ook in Duitsland plannen we momenteel opnieuw een uitbreiding van het areaal. Nadat we de afgelopen twee jaar een aanzienlijk deel van de Duitse oogst zijn verloren vanwege vorst, ziet het er dit jaar duidelijk beter uit."

Voor meer informatie:
Pascal Felley
Fairfruit Group
+41 76 440 10 74 
contact@fairfruit.com  
www.fairfruit.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven