Bernd Hofmeister van Palm Nuts & More Nuss und Trockenfrucht

"Inkoop noten en zuidvruchten is momenteel een groot probleem"

Net als voor veel andere bedrijven is ook voor Palm Nuts & More Nuss und Trockenfrucht de productinkoop momenteel een groot probleem, aangezien de leveringsketen enorm verstoord is. Het bedrijf uit het Duitse Buchholz/Nordheide verkoopt noten en gedroogd fruit dat onder andere af wordt genomen uit Californië, Australië, Noord- en Zuid-Afrika, Turkije en andere landen. Als Duitse partner van de merken van de Mariani Nut Company en Green & Gold Macadamias verkoopt het bedrijf de producten zowel aan de retail alsook aan de industrie.

"Gedroogd fruit en noten zijn sinds de afgelopen 10-15 jaar zeer populair. Dat is onder andere ook te danken aan uitgebreide marketing en een beter bewustzijn van de consumenten over de afzonderlijke producten", weet Bernd Hofmeister van Palm Nuts and More. Nadat er tweeënhalf jaar geleden al problemen waren met het Evergreen-containerschip in het Suezkanal, in combinatie met de omstandigheden rondom corona, blijft de situatie gespannen, gezien de oorlog in Oekraïne.


Joachim Alkewitz, Jens Borchert en Bernd Hofmeister (rechts) op de Fruit Logistica 2022

Goede vooruitzichten voor de nieuwe oogst
De kwaliteit van de huidige oogst is ondanks dat nog steeds goed. "We zijn nu aan het einde van de notenoogst uit Californië van afgelopen jaar, zowel in de dop als gekraakt. In juli/augustus zal dan worden gesproken over de nieuwe oogst, die vervolgens uiterlijk in september/oktober in de Duitse retail verkocht kan worden. De vooruitzichten zijn tot nu toe goed", zegt Bernd.

"Natuurlijk zijn ook de vrachtprijzen gestegen, wat tot prijsaanpassingen naar boven heeft geleid. Daarvan afgezien is het momenteel over het algemeen moeilijk om producten in te kopen. De vorst in Turkije bijvoorbeeld heeft ook een grote invloed gehad op de bloei van de abrikozen. De klimaatverandering en de daarmee verbonden gebeurtenissen in de teeltgebieden overal ter wereld moeten we dienovereenkomstig beoordelen en communiceren."

Seizoensgebonden schommelingen
"Seizoensgebonden zijn er altijd een paar verkooppieken, bijvoorbeeld voor Pasen. Na Pasen daalt de vraag merkbaar. Dit zijn echter seizoensgebonden schommelingen." Tegelijkertijd heeft het bedrijf echter ook te kampen met het feit dat verpakkingsmaterialen duur geworden zijn en bovendien ook nog moeilijk te krijgen zijn. "Normaal gesproken hadden we altijd een wachttijd van vier tot vijf weken tot de verpakkingsmaterialen geleverd werden, inmiddels kan het ook zo'n acht tot tien weken duren."

Voedselveiligheid
Voedselveiligheid is momenteel eveneens een hot topic, vooral in de EU. "De naleving van de standaarden voor onze klanten gebeurt op het hoogste niveau, dankzij een goed geïmplementeerd kwaliteitsmanagementsysteem", zegt Bernd tot slot.

Voor meer informatie:
Bernd Hofmeister
PALM Nuts & More Nuss und Trockenfrucht GmbH & Co.KG
Lindenstraße 17
D-21244 Buchholz/Nordheide, Duitsland
Tel: +49 4181 9091 0
mail@palm-nutsandmore.de 
www.palm-nutsandmore.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven