Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Imperfectas (Spanje)

"Als je een groente gaat eten, wat maakt het dan uit of het een beetje krom is of er een kras op zit?"

"Te groot, te klein, het mist een beetje kleur, het heeft een ongebruikelijke vorm, het is vervormd..." Dit alles betekent dat een stuk groente of fruit vandaag de dag als klasse II wordt weggezet. Maar Imperfectas heeft hier een andere kijk op. Dit initiatief uit Almería probeert oplossingen te bieden zodat de selectie van groenten niet afhankelijk is van het uiterlijke aspect.


José Antonio Sánchez

Momenteel dwingen de gebruikelijke normen op de markt om producten af te wijzen om louter esthetische redenen. "Maar als je er eens goed over nadenkt, als je een groente gaat consumeren, wat maakt het dan uit of het een beetje krom is of er een kras op zit? Het product heeft dezelfde smaak en voedingsstoffen en het smaakt net zo goed. Bovendien heeft de teler het op precies dezelfde wijze geteeld als andere, wel marktconforme producten", vertelt José Antonio Sánchez, promotor van dit initiatief.

"De wereld is aan het veranderen en het tuinbouwmodel dat we kennen ook. Toch zijn er veel professionals in de sector geen voorstander van dit soort onvolmaakte producten. Met deze beweging willen we hen laten zien dat het mogelijk is om enkele van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties in de praktijk te brengen en navolging te geven aan de Wet op Voedselverspilling. Het is in feite simpelweg een van de grote mondiale problemen", zegt Sánchez.

"Als voedselverspilling een land was, zou het de op twee na grootste uitstoter van broeikasgassen zijn." Volgens een in 2019 gepubliceerd rapport van de FAO gaat jaarlijks een derde van alle voedsel verloren of wordt het verspild. Dit genereert jaarlijks emissies met een omvang van 87% van de uitstoot veroorzaakt door het wereldwijde wegvervoer. In de Europese Unie wordt de verspilling op 20% van het totale geproduceerde voedsel geraamd (Fusions, 2016), terwijl 55 miljoen mensen er de prijs van een kwaliteitsmaaltijd om de twee dagen niet kunnen betalen.

"We willen het bewustzijn over verspilling vergroten door geoogst product dat niet voldoet te verwerken in gemaksproducten. Met onze partners werken we nu al aan innovatieprojecten voor de komende jaren, waarbij we imperfecte groenten, die we niet vers hebben kunnen vermarkten, omzetten in verwerkte producten."

Een Imperfectas-doos bevat groenten en fruit die zijn geselecteerd zonder rekening te houden met hun fysieke uiterlijk. Elke handelaar of telersvereniging kan het gebruik van het geregistreerde handelsmerk en de productspecifieke verpakkingen aanvragen. Een bekend handelsmerk vergemakkelijkt immers de introductie van nieuwe producten en bovendien kan het rekenen op reclameondersteuning en marketing.

Voor meer informatie:
Imperfectas
Tel: +34 667 430 134
www.imperfectas.org

Publicatiedatum: