50% minder aardappelen en uien in Valenciaanse teeltgebieden

Sinds 2007 is het aardappel- en uienareaal in de Valenciaanse Gemeenschap aanzienlijk verkleind vanwege de lage winstmarges in beide teelten. Vicente José Sebastià, teler en verantwoordelijke Groenten bij telersvereniging Ava-Asaja, noemt het huidige seizoen een echte ramp wegens het slechte weer in het voorjaar. "Veel teeltbedrijven maken heel weinig winst dit jaar."

Telers waarschuwen dat het verbod op steeds meer gewasbeschermingsmiddelen door de Europese Unie en de opeenvolgende slechte weersomstandigheden in het voorjaar de oogst van uien en aardappelen in de Valenciaanse regio's l'Horta en La Ribera met 50% hebben doen krimpen. Volgens Sebastià knabbelt deze aanzienlijke opbrengstdaling, in combinatie met de ongeziene stijging van de teeltkosten, verder aan de winstmarges, waardoor het areaal nog meer dreigt te krimpen. "Het kunnen de volgende twee gewassen zijn die zullen verdwijnen uit het Valenciaanse landschap."

De organisatie stelt aan de kaak dat de telers machteloos staan tegen schimmels - voornamelijk meeldauw in uien en alternaria op sommige aardappelpercelen - waarvan de aanvallen heviger zijn door het natte voorjaar. Door het verbod op mancozeb en dimetamorf zijn de telers dit jaar genoodzaakt om hun toevlucht te zoeken tot "duurdere en minder effectieve" middelen. Er zijn zelfs teeltbedrijven die oogstverliezen lijden ondanks het feit dat ze sinds december tot 14 behandelingen hebben toegepast.

De vertegenwoordiger van Ava-Asaja herinnert eraan dat de Europese Unie in tien jaar twee derde van de toegestane gewasbeschermingsmiddelen heeft verboden. Hoewel de sector enorme schade lijdt door het ontbreken van efficiënte alternatieve middelen, hoopt de Europese Unie tegen 2030 de lijst van gewasbeschermingsmiddelen met nog eens 50% in te korten.

De telersprijzen van de eerste contracten in het huidige seizoen liggen tussen de € 0,10 en € 0,14 per kilo, ruim onder de teeltkosten en slechts een derde van de gemiddelde prijs van de afgelopen seizoenen (€ 0,40 per kilo). Gegevens uit Nederland (de belangrijkste Europese producent), Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië laten zien dat de Europese uienopbrengst de grootste in de geschiedenis is geweest. Met 6,34 miljoen ton ligt de opbrengst 20% hoger dan die van voorgaande jaren. Deze situatie heeft geleid tot heel lage prijzen voor Spaanse uien.

Bron: levante-emv.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven