CEO Alexander Piutti van SPRK.global en Lean Production Manager Robert Leuendorf van mirontell fein & frisch

Duurzame fruitsalades tegen overschotten en 'food waste'

Elk jaar wordt er wereldwijd circa 2,5 miljard ton voedsel weggegooid, wat niet alleen enorme kosten met zich meebrengt, maar ook ongeveer 2,5 kg CO2-equivalenten per kilo veroorzaakt. Daarom richtte Alexander Piutti in 2020 in Berlijn het bedrijf SPRK.global op, dat als doel heeft een duurzame en efficiënte oplossing te bieden voor het probleem met overtollige levensmiddelen binnen de leveringsketen. We spraken met Alexander en met Robert Leuendorf, de Lean Production Manager van mirontell fein & frisch, een partner van SPRK, over hun duurzame fruitsalades die onder andere geproduceerd worden uit voedseloverschotten. mirontell is een fruitsaladeproducent wiens producten in heel Duitsland verkocht worden.

Alexander Piutti (links) en Robert Leuendorf (rechts)

Herverdeling via digitale leveringsketen
Ten tijde van de pandemie kon Alexander constateren dat de magazijnen van de groothandelsmarkten vol raakten, maar dat de horeca deze voorraden niet meer af kon nemen. "Het hele B2B-kanaal is vanuit de afnemerskant gezien aan het begin van de pandemie compleet ingestort. En dat is precies waar ons concept op inspeelt: de snelle herverdeling van perfect eetbare overschotten die binnen de leveringsketen ontstaan. De overschotten ontstaan onder andere doordat de leveringsketen niet digitaal kan worden bekeken."

In het begin leverde SPRK nog voornamelijk aan NGO's zoals die Arche, SOS-Kinderdorf Berlijn en Hope Mallorca in Spanje. Met de steeds positievere respons, ook vanuit de handel, was Alexander zich al snel bewust dat ze zich ook moesten toeleggen op commerciële bedrijven: "We wilden vooral in de verwerkende industrie voet aan de grond krijgen, waardoor we hebben rondgekeken naar geschikte partners." Robert Leuendorf vertelt dat ze elkaar hebben gevonden via een gemeenschappelijke kennis uit het waterpolo: "Waste management is bij ons in de verwerkende industrie natuurlijk een belangrijk thema. Want als je 'waste' tot een minimum beperkt, kun je ook de bijbehorende kosten verlagen. We zijn daarom erg blij dat we nog een positief effect aan onze fruitsalades toe kunnen voegen." 

Alexander wijst erop dat SPRK het bewust niet over voedselverspilling heeft, aangezien velen dit zouden associëren met gebrekkige producten. "Juist aan het begin van de leveringsketen zijn er grote tonnages van afzonderlijke producten die ergens liggen en slechts gedeeltelijk kunnen worden opgehaald. Overschot betekent dat er te veel is van een bepaald product, op een bepaalde plaats en op een bepaald moment." Om hiervoor een soepel productieproces te garanderen is er ook een overeenkomstige transparantie nodig over de respectieve productspecificaties. Alexander: "Er moeten bovendien afnemers zijn die grote tonnages aankunnen. De nieuwigheid die we hierbij bieden is dat we bekend zijn met de specificaties van de verwerkers, en kijken wat de import aan te bieden heeft. Deze matchmaking van specifieke productoverschotten en vraag wordt door middel van ons platform gewaarborgd." 

Verlengde werkbank van leveranciers
Bij het platform dat SPRK aan het bouwen is gaat het echter niet om een open marktplaats, zoals bijvoorbeeld bij Ebay het geval is. "Dat zal er bij ons in deze vorm ook niet komen. We zien onszelf als de verlengde werkbank van de leveranciers, die we helpen om hun topproducten goed te verkopen tegen een goede prijs. Het gaat hierbij dus om een gecureerde marktplaats die slechts in delen zichtbaar is. De informatie en gegevens die nodig zijn voor de afzonderlijke fruitsegmenten kunnen echter bij ons verzameld en weergegeven worden. We bouwen dus volledige datasets op die in deze vorm nog niet bestaan, waardoor onze afnemers kunnen beslissen of de producten al dan niet geschikt zijn voor hun specifieke verwerking of receptuur."

Honderden tonnen verkocht
Robert is tevreden; ze zijn weliswaar niet verrast door de algemene vraag naar de nieuwe fruitsalades, maar wel over de zeer specifieke verzoeken van een klant. "We zijn hier heel tevreden over en hebben zeker ook nog veel werk te doen." Zowel de Lean Production Manager alsook Alexander Piutti waren positief verrast dat binnen een jaar al meerdere honderden tonnen van de fruitsalade zijn aangevraagd.

Alexander heeft er vertrouwen in dat de branche de komende jaren actiever overschotten tegen zal gaan. "De samenwerking tussen SPRK en mirontell laat zien dat dat goed mogelijk is. De producten worden al bij grote afzetkanalen aangevraagd en verwerkt. En des te meer partners uit de levensmiddelenindustrie zich aansluiten, des te beter het ook is voor het klimaat. Daar is de moed voor nodig van vernieuwers en bedrijven zoals mirontell." Momenteel worden de producten uitsluitend in Duitsland aangeboden.

Werken aan een SPRK-app
"Ons hoofdproduct bestaat uit een 5 liter container gevuld met 3,3 kg fruit. De rest bestaat uit een speciaal voor dit product geproduceerd sap dat volledig vrij is van conserveermiddelen. We willen niet uitsluiten dat we dit in de toekomst ook in de to-go handel aan zullen bieden in duurzame verpakkingen. Momenteel zijn duurzame verpakkingen echter vijf tot zes keer zo duur als plastic verpakkingen, dat wordt door de supermarkten niet geaccepteerd. Bovendien moet ook de mentaliteit van de consumenten nog veranderen", aldus Robert. Eurest, een dochterbedrijf van de wereldwijd actieve Compass Group en één van de grootste klanten, heeft al zeer positief op de fruitsalades gereageerd.

SPRK denkt momenteel na over de ontwikkeling van een app om het platform gebruiksvriendelijker te maken. NGO's, verzorgings-instellingen of in het algemeen groepen die over weinig tot geen budget beschikken, zullen ook bevoorraad blijven worden. "We hebben in de afgelopen twaalf maanden al circa 200 ton aan deze multiplicatoren van hulporganisaties geleverd", zegt Alexander. In het algemeen is het belangrijk om het platform zo efficiënt en gebruiksvriendelijk mogelijk te maken.

Voor meer informatie:
Alexander Piutti
SPRK.global GmbH
Gabelweihstr. 18
D-13505 Berlin, Duitsland
hello@sprk.global.com 
sprk.global

Robert Leuendorf
mirontell fein & frisch AG
Zum Kiesberg 8
14979 Großbeeren
Tel: +49 33701 35730
info@mirontell.de 
www.mirontell.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven