Andalusië: Geen kopers voor 2.000 hectare industriewortelen

Telersvereniging Coag Andalusië stelt dat door gebrek aan kopers ongeveer 2.000 hectare wortelen, voornamelijk voor de verwerkende industrie bestemd, niet geoogst kunnen worden in Andalusië.

"Ondanks zeer hoge teeltkosten, die sinds vorig jaar met bijna 50% zijn gestegen, hebben telers veel tijd en geld geïnvesteerd in hun percelen met wortelen. De gewassen staan er uitstekend op en toch gebeurt er iets wat niemand voor mogelijk hield: er worden geen kopers gevonden."

Coag maakte in april 2020 al een gelijkaardige situatie mee, maar dan met ui. Tot ongeloof van de sector gebeurt nu weer hetzelfde met wortelen. De reden die de vaste kopers geven is dat de markt verzadigd is.

De telersorganisatie vraagt daarom opnieuw aan de bevoegde instanties dat ze de handen uit de mouwen steken en de markt, die in hoge mate onderhevig is aan speculatie, reguleren. "Er moeten effectieve controlemechanismen komen die onder meer oneerlijke concurrentie voorkomen. De telers staan weerloos tegen het feit dat er geen kopers voor hun wortelen wordt gevonden", zegt Diego Bellido, manager Verwerkte Producten bij Coag.

"Sinds 10 jaar zijn de grootste bestemmingsmarkten voor wortelen, met name Nederland en Duitsland, zelfvoorzienend. Hun wortelen gaan allemaal de koelkamers in. Ze zijn niet meer geïnteresseerd in wortelen uit Spanje en andere landen. Frankrijk en Engeland voeren hetzelfde beleid, dus zien we ons genoodzaakt de wortelen in Sevilla, Cádiz en Córdoba, de grootste teeltprovincies, in te ploegen. De percelen die in september/oktober zijn ingezaaid, moesten al een paar weken geleden zijn geoogst. Met elke dag die er voorbijgaat, verliezen de telers meer geld", legt Bellido uit. 

"De teeltkosten voor één hectare peen, de oogst niet meegerekend, bedraagt normaal ongeveer € 3.500/4.000. Dit seizoen liep dat cijfer op tot € 5.000 per hectare met de stijging van de kosten, het inploegen wegens gebrek aan kopers niet meegerekend. Een gemiddeld bedrijf heeft 4 hectare, wat een verlies van € 20.000 betekent", vertelt de vertegenwoordiger van Coag.

"De vraag is dan ook wat de contracten nog waard zijn?" Diego Bellido is daar duidelijk over: "De contracten zijn absoluut niets waard. De kopers stellen de oogst uit en dan beginnen ze kortingen te bedingen van 30 of 40%. Maar zo is het niet meer rendabel voor de telers. Ze bieden € 0,18 per kilo en zelfs minder. En we hebben het over 2.000 hectare in heel Andalusië."

Bron: coagandalucia.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven