Grupo AN (Spanje)

"We zullen zo’n 5 à 10% meer verse witte asperges afzetten dan in 2019"

Eind maart begon het seizoen van de witte asperge in de Noord-Spaanse regio Navarra. De waardering van de markt voor deze groente van uitstekende kwaliteit mondde in 2003 uit in het toekennen van een beschermde geografische aanduiding, namelijk de BGA Asperge van Navarra. Naast de traditionele conserven die jaarrond verkrijgbaar zijn, kan de consument genieten van verse asperges die Grupo AN in een handig formaat op de markt brengt.

"Tot half juni hebben we halve kilo trays met geschilde witte asperges beschikbaar in de maten 16-22 en 22+", legt Carlos San Adrián uit. "De telers die bij ons zijn aangesloten steken de asperges 's nachts. Direct na aankomst in ons magazijn wordt het product onderworpen aan hydrocooling om elke vorm van verkleuring door contact met het licht te voorkomen. Na sortering op maat en kleur, worden alleen asperges van de hoogste kwaliteit als vers product afgezet."


Carlos San Adrián

"Vorig jaar zijn we begonnen met QR-codes op de aspergebundels en de trays voor het geschilde product om de consument in een YouTube-video te laten zien hoe de asperges te schillen en hoe ze in de keuken te bereiden. Op deze manier maken we het verse product toegankelijker voor een ruime leeftijdsgroep, aangezien er heel wat jongere mensen zijn die geen asperges kopen, omdat ze het product niet kennen en niet weten hoe het te bereiden", zegt Carlos.

"Bovendien verwachten we dit jaar weer aan te knopen met de verkoopcijfers van 2019, het jaar voorafgaand aan de pandemie, en die zelfs met 5 tot 10% te overtreffen, ondanks het feit dat het seizoen een week later is gestart vanwege lage temperaturen en regenval. We verwachten 15% van onze oogst als vers product af te zetten, de rest wordt verwerkt."


Vers geoogste asperges

De coronapandemie heeft de verse aspergesector hard getroffen. In 2020 viel het begin van het seizoen samen met de strenge lockdown in Spanje en de supermarkten gaven volgens Carlos op dat moment de voorkeur aan de verkoop van basisproducten, vanwege de angst  voor een groot tekort aan allerhande artikelen.

"Toen konden we gelukkig al onze telers ondersteunen met onze conservenafdeling. Ze konden er hun volledige productie naartoe sturen. In 2021 ging de afzet van verse asperges alweer veel beter en dit jaar gaan we opnieuw zo’n 20% vooruit op dat vlak."

"De grote omvang van het teeltgebied voor deze BGA, dat gelegen is in de middelste vallei van de rivier de Ebro en zich over twee Spaanse gewesten uitstrekt, stelt ons in staat om de kwaliteit van onze verse asperges te behouden gedurende het hele seizoen, dat dit jaar tussen de 12 en 14 weken zal duren. We oogsten eerst in de zuidelijkere gedeelten van de vallei en daarna schuiven we noordwaarts op, in het gewest Navarra", vertelt Carlos San Adrián. "De geografische herkomstaanduiding stelt natuurlijk kwaliteitsparameters in, maar de Spaanse markt is op zich al heel veeleisend."

"De nationale markt is de bestemming voor het grootste deel van onze verse asperges. De oorsprongsbenaming en het lokale karakter van het product zijn echte verkoopargumenten. Ongeveer 70% wordt afgezet via de Spaanse supermarktketens, 15% gaat naar de horeca en 10% naar de groothandelsmarkten."

"We exporteren ook een klein deel van onze verse BGA-asperges naar Frankrijk, Zwitserland en Duitsland voordat hun eigen oogst van start gaat, want die heeft altijd voorrang op de import. Door de vertraging die we hebben opgelopen bij de oogst zal de export dit jaar zo’n 5% uitmaken."

Voor meer informatie:
Grupo AN
Campo de Tajonar, s/n
31192 Tajonar (Navarra) - Spanje
Tel: +34 948 299 400
an@grupoan.com
www.grupoan.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven