Tonnen champignons gaan verloren wegens handentekort in Engeland

Onder de vleugels van telersgroep Waveney Mushrooms runnen Chris Haylock en zijn vrouw Laura een bedrijf in Swainsthorpe in Norfolk, waar ze 20 ton champignons per week oogsten. Net als andere tuinders stuiten ook zij op het probleem van het tekort aan EU-werknemers na de Brexit. En nu zijn veel Russische en Oekraïense werknemers, die vorig jaar een deel van die vacatures hadden ingevuld, door de oorlog niet meer beschikbaar.

Haylock rekruteerde voorheen voornamelijk in Bulgarije, maar alleen wie een vaste verblijfsstatus in het VK heeft, kan momenteel terugkeren nu er geen vrij verkeer meer is van mensen van en naar de EU. Hoewel Haylock gebruik heeft kunnen maken van de seizoensarbeidersregeling van de overheid voor oogstmedewerkers in de groente- en fruitteelt, is het visum van zes maanden geen haalbare langetermijnoplossing voor zijn bedrijf, dat jaarrond champignons kweekt in polytunnels.

Haylock heeft zich al genoodzaakt gezien om drie ton van de snelgroeiende champignons weg te gooien die niet op tijd geoogst konden worden aan het einde van de zes weken durende groeicyclus.

"Het is een constante strijd", zei Haylock. "Idealiter hebben we 26 getrainde plukkers. Op dit moment hebben we 21 medewerkers, waarvan er nu drie op vakantie zijn en we kunnen geen Bulgaren rekruteren tenzij ze al een vaste verblijfsstatus hebben. Ons wordt verteld om Engels personeel te gebruiken, maar we hebben niet voldoende Engelse mensen kunnen vinden die dit werk willen doen."

Bron: edp24.co.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven