Oekraïne: Telers verhogen prijs van vroege kool

De prijzen voor kool van een nieuwe oogst zijn deze week in Oekraïne sterk gestegen. Vorige week waren de Oekraïense telers gedwongen de prijs van vroege kool te verlagen als gevolg van het grote aanbod op de markt. Het aanbod van vroege kool is aanzienlijk gedaald, wat deskundigen verklaren door de periode buiten het seizoen. De meeste teeltbedrijven zijn al klaar met de oogst van hele vroege kool, terwijl vroege kool van latere rassen gemiddeld over 2 weken massaal in de verkoop zal gaan.

De Oekraïense telers sluiten echter niet uit dat vroege kool iets later op de markt komt, aangezien vroege groenten vooral in de bezette regio Cherson worden geteeld en de plaatselijke telers ze nu niet naar andere regio's van Oekraïne kunnen verladen.

Gisteren verkochten telers uit de zuidelijke regio's en Transkarpaten kool van de oogst 2022 voor € 1,15 per kg, wat gemiddeld 45% duurder is dan aan het einde van de vorige werkweek. De telers schrijven de reden voor de prijsaanpassingen toe aan de periode buiten het seizoen. Vermeldenswaard is ook dat de verkoop van witte kool van vorig jaar deze week bijna is afgelopen. Intussen blijft de vraag naar kool vrij groot, wat de telers ook in staat stelt de verkoopprijzen te verhogen.

Tot nu toe kost witte kool van een nieuwe oogst in Oekraïne gemiddeld 2,6 keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Bron: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven