De conservenfabriek werd in 1878 gebouwd door de firma Grelinger-Jansen en Co. Aanvankelijk betroffen de werkzaamheden vooral de verwerking van witte kool tot zuurkool en de inleg van bonen in vaten. Na een tussenfase waarin de heren Hopman en Brinkman eigenaar waren, werd de fabriek in 1894 overgenomen door Peter Verburg, waardoor de naam Noordhollandse Conservenfabrieken Peter Verburg ontstond. Hij koppelde aan de fabriek enkele land- en tuinbouwbedrijven die voor de toelevering van verse groenten zorgdroegen. Tot 1988 bleef de leiding in handen van de familie Verburg.
Noord-Hollands Archief | prentbriefkaarten van de Provinciale Atlas Noord-Holland | 33437 (1905-1910)
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort | 305.295 (04-04-1993)
In 1988 ging het bedrijf deel uitmaken van Cebeco-Handelsraad uit Rotterdam. De naam werd gewijzigd in Burcht Foods BV. Het bedrijfscomplex aan de Molenkade in Noord-Scharwoude was sinds de voorafgaande eeuw sterk gegroeid en besloeg inmiddels bijna 90.000 vierkante meters. Ook het assortiment producten had in de loop der jaren een flinke uitbreiding ondergaan en bestond onder meer uit ingeblikte sperziebonen, doperwten, wortelen, boerenkool, spinazie, aardappelen, vruchten op sap, appelmoes en soep. Het afzetgebied was internationaal sterk gegroeid. De nadruk lag hierbij op de Duitse en Engelse markt. Het tij keerde echter. De belangstelling van de consument voor blikgroenten nam af en door meerdere factoren daalden de verkoopprijzen. In 1995 werd het bedrijf grondig gereorganiseerd en ingekrompen. Toch was twee jaar later sluiting onvermijdelijk.
Luchtfoto Burcht Foods (Collectie Regionaal Archief Alkmaar | RAA003009910)
Bron: Regionaal Archief Alkmaar | Noord-Hollands Archief | Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed