Cyberaanvallen nieuwste logistieke uitdaging voor export Costa Ricaanse ananas

Hoewel er voldoende ananas in Costa Rica beschikbaar is, is de logistiek een heel ander verhaal.

Adriana Garcia van Chestnut Hill Farms vertelt dat Costa Rica momenteel ongeveer 96% van alle ananas aan zowel Europa als de VS levert. "De beschikbaarheid van containers is beperkt en we hebben niet voldoende capaciteit om ons product naar alle bestemmingen te verladen," legt ze uit. "Daar komt nog bij dat er in Amerikaanse havens sprake is van congestie.

Daarnaast is er een ander probleem opgedoemd. Vorige maand was de regering van Costa Rica namelijk slachtoffer van een cyberaanval en de nasleep hiervan heeft ook gevolgen voor de im- en export gehad. Garcia merkt op dat al het papierwerk voor zowel de im- als export na de cyberaanval handmatig moest worden gedaan, hetgeen tot extra vertragingen heeft geleid. "Het is ons gelukt, maar het was een tijdrovend proces," zegt ze. "In de eerste week na de aanval konden sommige containers hierdoor niet worden geëxporteerd. Deze containers waren bestemd voor de Amerikaanse Westkust. Hier was de impact het grootst en we werken daar nu omheen."

Over hele linie hogere kosten
Dan zijn er ook nog de hoge kosten. "De vrachttarieven zijn momenteel belachelijk hoog en dat zet de totale toeleveringsketen onder druk," vervolgt Garcia. "Het komt erop neer dat de zendingen ananas er twee weken over doen om de VS te bereiken, terwijl dit normaal één week is. Toen we onlangs op Fruit Logistica een gesprek hadden met reders werd duidelijk dat zij niet verwachten dat hier dit jaar nog verandering in zal komen."

De ananasprijzen zijn gestegen vanwege de hogere input- en transportkosten voor het verladen van ananas. "Met de huidige inflatie merken we dat consumenten extra nadenken voordat ze ananas aan hun boodschappenmandje toevoegen. Mensen zijn zich echter wel bewust van het belang van gezonde eetgewoonten en we promoten daarom de heilzame eigenschappen van ananas voor het immuunsysteem," zegt ze. 

Ze merkt op dat goede retailaanbiedingen vroeg in de zomer, een periode waarin de aanvoer van Costa Ricaans fruit groter is, gunstig zijn, omdat er dan nog niet veel zomerfruit in Amerikaanse supermarktschappen te vinden is. "Vervolgens is onze productiviteit in de maanden juli en augustus minder hoog, waardoor de beschikbaarheid van ananas in deze periode ook lager is," aldus Garcia. 

Voor meer informatie: 
Adriana Garcia
Chestnut Hill Farms
Tel: +1 305 463 7676 x 134
adrianag@chfusa.com    
www.chfusa.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven