Kartelgeweld bedreigt oogsten avocado's, limes en perziken in Mexico

De perzikoogst in Mexico is opnieuw getroffen door het geweld van de kartels. Tientallen miljoenen dollars aan perziken lijken verloren te zijn gegaan doordat telers hun velden hebben verlaten. In de gemeente Jerez in de centrale deelstaat Zacatecas, een van de belangrijkste perziktelende regio's van Mexico, waar jaarlijks tot 8.000 ton perziken wordt geoogst, zijn naar schatting 3 miljoen bomen op een areaal van 6.000 hectare door de telers aan hun lot overgelaten. Bronnen beweren dat de verliezen kunnen oplopen tot zo'n 45 miljoen dollar.

Het geweld van de kartels in Zacatecas is de laatste jaren toegenomen. In maart reisde een groep ontheemde inwoners van Jerez naar Mexico-Stad om te protesteren tegen het gebrek aan actie van de regering om hun gemeenschappen te beschermen. Ongeveer 2.000 mensen uit 17 gemeenschappen zijn gevlucht, aldus een regionaal radiostation.

Miguel Ángel Torres Rosales, de congresvertegenwoordiger voor Zacatecas, zei dat bewoners die bescherming eisten alleen een escorte van de Nationale Garde hadden gekregen om hun bezittingen te pakken en hun huizen te verlaten.

Bron: insightcrime.org
Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven