Op het zuidelijk halfrond is het Kissabel-seizoen weer begonnen

In Chili, Argentinië, Nieuw-Zeeland, Australië en Zuid-Afrika eindigde de onlangs de pluk van Kissabel-appelrassen. De resultaten zijn zeer positief. Dankzij de relatief normale weersomstandigheden in de zomermaanden zijn de kwaliteit en maten van het fruit uitstekend. De roodvlezige appelen, met hun uitnodigende knapperige 'bite' en buitengewone smaak, zijn klaar om consumenten op het zuidelijk halfrond te verleiden. 

Eén van de meest enthousiaste reacties was afkomstig uit Australië, het land waar het programma van deze rassen het verst gevorderd is op het zuidelijk halfrond. "De oogst van Kissabel-appelen verliep zeer voorspoedig," begint Angela Bracken, marketingmanager bij Montague. "Teeltgebieden profiteerden van de koele zomer en bovengemiddelde neerslaghoeveelheden. Deze omstandigheden hebben geresulteerd in fruit van hoge kwaliteit en goede maten. De vochtige omstandigheden brachten echter ook uitdagingen met zich mee, maar de resultaten waren absoluut positief."

De verkopen zijn eveneens positief. "Dankzij onze onlangs geopende winkel, Bill's Orchard Gate, kunnen we de lokale bevolking direct kennis laten maken met Kissabel en hun mening vragen over de kenmerken en smaak van deze appelen. We hebben zeer goede reacties ontvangen en diverse klanten zijn teruggekomen voor extra informatie en om nog meer appelen te kopen. Dit is echter nog niet alles, want we hebben de Kissabel-appelen nu ook opgenomen in de rondleidingen die we voor consumenten in onze boomgaarden organiseren om hen nog meer over deze appelen te vertellen."

Montague heeft diverse marketingactiviteiten op touw gezet om de consumptie van haar assortiment roze- en roodvlezige appelen te promoten, variërend van posters in winkels (die ook in geschenkdozen voor klanten en media worden gebruikt), informatieve sessies, proeverijen en PR-activiteiten met posts op sociale media. 

In het naburige Nieuw-Zeeland wordt het Kissabel-programma ook voortgezet en blijft men vooruit denken. "We zitten nu in het derde testjaar," legt Paul Paynter uit, algemeen directeur van Yummyfruit. "We kunnen zeggen dat deze appelen, met hun minder zure smaak, exact zijn waar we op zaten te wachten. Dit kenmerk valt met name bij Aziatische consumenten in de smaak, een groep waar we ons in toenemende mate op richten."

Verder westwaarts geldt Zuid-Afrika als belangrijk teeltgebied. De testfase is hier al vergevorderd en telers richten zich op roodvlezige rassen. Deze zijn het meest geschikt voor de bodem en het klimaat in het land. "We focussen uitsluitend op roodvlezige rassen," bevestigt Tanith Freeman, product development manager bij Dutoit. "Het eerste commerciële seizoen staat gepland voor 2025. We zullen ons concentreren op de betere lokale supermarkten."

Tot slot hebben de proeven met de teelt bij het Chileense Unifrutti en Argentijnse Mono Azul ook uitstekende resultaten opgeleverd. "De kleuring van het vruchtvlees en de knapperige textuur van de Kissabel-appelen zijn erg goed," vertelt Riccardo Gatti, hoofd productie bij Unifrutti. "De feedback van de mensen die de appelen hebben geproefd was buitengewoon positief. Zo zeer zelfs dat onze beperkte voorraden in rap tempo uitverkocht waren. Dit jaar richten we ons op testen in Midden-Amerika. We zijn erg optimistisch over het verloop van de volgende stappen."   

Voor meer informatie:
www.kissabel.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven