Grote kansen voor citrusteelt in Botswana

In een recente update over de citrusteelt in Botswana zei landbouwvoorlichter Oarabile Letsatsi dat in 2020 en 2021 een toenemend aantal telers citruszaailingen importeerde om de teelt op te starten.

In een poging om de citrusteelt in Botswana te stimuleren, had het ministerie van Landbouw 10.000 ha grond gereserveerd die geschikt werd geacht voor de citrusteelt. 

Volgens de onderminister van Landbouw, Molebatsi Molebatsi, is een van de projecten die naar verwachting binnenkort met de teelt zullen beginnen, een kapitaalkrachtig project, dat zich zowel op de lokale markt als op de exportmarkten, waaronder de VS en het VK, richt.

Molebatsi zei dat het landbouwministerie deze citrusprojecten steunt, waaronder dit vlaggenschipproject dat is ontwikkeld op een teeltbedrijf van 1.200 ha in de buurt van Selibe-Phikwe.

Hij zei dat het Selibe-Phikwe Citrus project was ontwikkeld door Zuid-Afrikaanse investeerders in samenwerking met de Botswanese regering als een manier om buitenlandse directe investeringen te stimuleren en een exportgeleide economie op te bouwen. "Het project zal naar verwachting buitenlandse investeringen ter waarde van ongeveer P500 miljoen (ruim € 39,3 miljoen) opleveren," zei Molebatsi.

Johan Janse van Vuuren, operations manager bij Selibe-Phikwe Citrus, zei dat er al 350.000 sinaasappelbomen waren geplant op 500 hectare van het bedrijf en dat de eerste fase van het project, waarbij 800 hectare met citrus zou worden beplant, naar verwachting in juni 2022 zou worden voltooid. "De resterende 400 ha zal worden gebruikt voor de teelt van een verscheidenheid aan ander fruit," zei hij.

Het citrus dat op het bedrijf zullen worden geplant, zijn onder meer Star Ruby grapefruit, Eureka citroenen en Valencia sinaasappelen.

"Verwacht wordt dat de producten van het bedrijf tegen 2024 klaar zullen zijn voor uitvoer", voegde hij eraan toe.

Het ministerie zei in een verklaring dat het huidige aanbod van citrus in Botswana lager was dan de vraag, en dat het land ongeveer 25% van het fruit dat het consumeerde, importeerde.

Bron: farmersweekly.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven