Lidl introduceert "leefbaar loon"-bananen voor overzeese werknemers

Lidl zal als eerste retailer in Duitsland gebruikmaken van de Fairtrade-strategie voor leefbare lonen en een extra prijspremie betalen voor de bananen die het van plantages betrekt. Op die manier levert de onderneming een beslissende bijdrage om ervoor te zorgen dat de werknemers in de bananensector op lange termijn een leefbaar loon ontvangen.

Met deze nieuwe verbintenis betaalt Lidl een zogeheten leefbaar loonverschil, gebaseerd op een onafhankelijke leefbaar loonbenchmark voor elk van de regio's waar het bananen koopt die op grote plantages worden geteeld en die ongeveer 96% uitmaken van alle bananen in de schappen van Lidl.

Fairtrade berekent dit verschil als het deel van de benchmark voor leefbare lonen dat bedrijven zouden moeten betalen om een billijke bijdrage te leveren aan leefbare lonen voor werknemers aan het begin van de toeleveringsketen.

In tegenstelling tot een wettelijk minimumloon dekt een leefbaar loon de kosten van de eerste levensbehoeften zoals voeding, water en huisvesting, alsook uitgaven voor onderwijs, medische zorg, vervoer, kleding en reserves voor noodsituaties.

Lidl zal het verschil betalen voor Fairtrade gecertificeerde biologische en conventionele bananen, alsook voor bananen met het Rainforest Alliance-label. Volgens Lidl zullen de extra kosten niet worden doorberekend aan de consument.

Bron: fairtrade.net


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven