Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Klaas-Willem Kik, Kik Ongediertebestrijding:

"Ongediertebestrijding vanaf 2023 verplicht met IPM-methode"

Tholen - Waar het vroeger voor de hand lag om naar chemische middelen te grijpen om ongedierte te bestrijden, wordt dat door nieuwe regelgeving steeds moeilijker. Sterker nog: vanaf 2023 is het verplicht om knaagdieren in bedrijven aan te pakken met de Integrated Pest Management (IPM) methode. 

"Per 1 januari 2023 wordt het gebruik van rolenticiden aan banden gelegd. Alle particulieren, glastuinders en agrariërs met een KBA-licentie kunnen vanaf dat moment geen biociden meer kopen. Natuurlijk kun je als agrariër ook zelf aan de slag met de IPM-methode én kan je de certificering halen om zelf te mogen werken met chemische bestrijdingsmiddelen. Dat heeft alleen wel wat voeten in de aarde", stelt Klaas-Willem Kik die met zijn bedrijf al meer dan twintig jaar werkzaam is in de ongediertebestrijding.

"Concreet mogen alleen bedrijven met het KPMB IPM Knaagdieren certificaat de biocide anticoagulantia binnen en buiten toepassen. Voor particulieren en agrariërs met een KBA licentie betekent dit dat er niet langer gebruik gemaakt mag worden van biocide en dat dit zelfs strafbaar wordt. Hiervoor is een aangepaste nascholings-bijeenkomst vereist inclusief het examen IPM-Knaagdierbeheersing per medewerker naast de bedrijfscertificering. Om te controleren of de regels worden nageleefd, zullen hiervoor audits worden uitgevoerd. Tijdens de audit wordt gecontroleerd op de werkwijze en de aanwezigheid van certificeringen van het bedrijf en de medewerkers. Dit heeft ook gevolgen voor de kosten, deze worden voor ondernemers hoger en de tijdsbesteding door de vereiste nascholing wordt intensiever. De kosten lopen hiermee op naar duizenden euro’s per jaar."

"De vraag is hoe lonend dit is voor een bedrijf om dit allemaal zelf uit te zoeken. Daarom zien we steeds vaker dat wij als supervisor optreden voor de klant. Wij komen dan langs voor een risico-inventarisatie en geven de nodige aanbevelingen en huren de teler als klant in om deze werkzaamheden uit te voeren, zoals het dichten van roldeuren en het zetten van klemmen. Heeft de betreffende teler daarna nog steeds last van ongedierte, dan mogen wij als bedrijf wel biocides inzetten, om vervolgens weer te sturen op de wering van het ongedierte", vertelt Klaas-Willem.

"Ons bedrijf is ontstaan uit een agrarisch bedrijf, daarom weten we als geen andere hoe vervelend overlast van ongedierte kan zijn. De IPM-methode is voor ons daarom een vanzelfsprekendheid geworden. Naast dat we deze methode hanteren gebruiken we ook digitale vallen en zetten we camera’s in om de omgeving te monitoren. We houden de omgeving continu en op afstand in de gaten, zodat we efficiënt te werk kunnen gaan", aldus de ongediertebestrijder. Hij roept telers op om  vroegtijdig te beginnen met de voorbereiding op de veranderende regels en het maken van plannen om te voldoen aan de regels. "Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, maar elke teler gaat hiermee te maken krijgen."

Voor meer informatie:
Klaas-Willem Kik
Kik Ongediertebestrijding
Loensweg 27
4306 NB Nieuwerkerk
Tel: +31 (0)111 218000
info@gripmetkik.nl 
www.gripmetkik.nl