Italiaans pompoenseizoen lijdt onder hoge transportkosten

Het pompoenseizoen lijkt bemoeilijkt door stijgingen van de transportkosten, maar toch is er wat de afzet betref niets te klagen.

"De logistieke kosten zijn met minimaal 70% gestegen, en dit heeft zijn weerslag op de prijs. Wij kunnen niet anders dan afzetten conform wat de markt bereid is te betalen", zegt Giuseppe Ventura, die samen met zijn broer Ciro en zoon Antonio de leiding heeft over La Zucca Rossa, een bedrijf dat werkzaam is bij het Centro Agroalimentare di Napoli (CAAN).

Aanvoer van Marokkaanse Lunga di Napoli en Moscata di Provenza pompoenen bij La Zucca Rossa op de CAAN (Foto's ter beschikking gesteld door Giuseppe Ventura)

"Een huidige gemiddelde prijs is €1,10 à €1,20 per kilo, wat goed wordt geaccepteerd door de groothandelaren, gespecialiseerde winkels en verwerkers. In werkelijkheid zou de prijs minimaal €1,40 per kilo moeten zijn. Maar als we dat doen, dan wordt er veel minder afgezet", vervolgt Ventura

"Op dit moment hebben we Zuid-Afrikaanse en Marokkaanse pompoenen. Deze laatste zijn afkomstig van teelten waarbij Italiaans zaad is gebruikt. De Lunga di Napoli en Moscata di Provence uit Noord-Afrika en de Butternut uit Zuid-Afrika zijn van goede kwaliteit en smaak."

Lunga di Napoli pompoenen bij La Zucca Rossa (foto ter beschikking gesteld door Giuseppe Ventura)

Ventura stelt dat de oorlog in Oekraïne een situatie heeft gecreëerd die bijna erger is dan die rond het coronavirus. "We hadden al last van de pandemie, maar met het uitbreken van de oorlog stegen alle kosten met ten minste 50%. En als we het dan toch over vervoer hebben: vroeger kwamen de goederen uit Marokko aan in Frankrijk, in Perpignan, en over de weg kwamen ze dan in Napels aan. Nu wordt alles uit Marokko over de weg naar Napels vervoerd en dat is een reis van vijf dagen. De Zuid-Afrikaanse pompoenen komen echter per schip aan. De kosten voor een container zijn meer dan €8.000,-, dat is een prijsstijging van €0,40 per kilo alleen al voor de logistiek." 

Pompoenseizoen Scafati (Salerno) vertraagd
"We zijn altijd halverwege juni begonnen met de afzet van pompoenen uit Scafati. Dit jaar zullen we moeten wachten tot begin juli en de hoeveelheden zullen beperkt zijn. De stijging van de kosten heeft de telers ertoe aangezet hun teeltareaal in te krimpen. Het ongunstige klimaat heeft het zaaiproces vertraagd, zodat het een laat jaar zal worden," zegt Ventura.

Marokkaanse muskaatpompoenen, verkrijgbaar bij de stand van La Zucca Rossa op de CAAN (Foto ter beschikking gesteld door Giuseppe Ventura) 

Positief seizoen voor buitenlandse artisjokken loopt ten einde
"De artisjok was een topper voor ons: de afzet verliep zeer goed en we behaalden zelfs een kleine winstmarge. Het was een gewas dat goed werd geconsumeerd, en dat we tot 9 mei op de markt hebben gebracht. De prijzen waren niet buitensporig hoog: van €0,30 tot €0,50 per stuk. Na een rampzalige maand december 2021, die werd gekenmerkt door vorst en schaarste, hebben zich vanaf januari 2022 tot nu geen afzetproblemen voorgedaan en sluiten wij het seizoen op een positieve manier af", aldus Ventura.

Artisjokken werden hoofdzakelijk ingevoerd uit Egypte, met beperkte hoeveelheden uit Tunesië.

Voor meer informatie:
Giuseppe Ventura
La Zucca Rossa di Ventura s.r.l. 
+39 333 7007837
info@lazuccarossadiventurasrl.it 
www.lazuccarossadiventurasrl.it 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven