Blueberry Seminar Morocco 2022

"Het concurrentievermogen van blauwe bessen telende landen verbetert"

De constante toename van de vraag naar superfood in Europa en de Verenigde Staten en de opening van nieuwe markten in Azië en het Midden-Oosten hebben het concurrentievermogen van blauwe bessen telende landen vergroot. Landen met een volwassen sector moeten snelle veranderingen doorvoeren en wie de complexe wereldmarkt betreedt moet zorgen voor strategieën met een hoog niveau van technologie en innovatie.

Het is noodzakelijk om op de hoogte te zijn van de prognoses van de concurrentie en haar technisch-commerciële strategieën om niet aan concurrentievermogen in te boeten en om te voorkomen in een situatie terecht te komen met lage inkomensvooruitzichten. Cort Brazelton, die een van de sprekers zal zijn op het XXI International Blueberry Seminar Morocco 2022, georganiseerd door Blueberries Consulting, gaf tijdens de South American Blueberries Convention een analyse van de belangrijkste exportlanden en de toekomstige machten in de wereldwijde blauwe bessenteelt.

Marokko
Van het gastland van het volgende evenement dat Blueberries Consulting organiseert, benadrukte Brazelton de concurrentievoordelen van de teeltgebieden.

In het noorden van het land valt de oogst rond Larache en Moulay Bousselham samen met die van de Spaanse provincie Huelva. "De oogstpiek is in april en mei, maar de volumes stijgen al in februari/maart vanwege de toegenomen aanplant van vroege rassen. Maar bovenal is het noorden van Marokko samen met het zuiden van Spanje een lentegebied op het noordelijk halfrond", vertelt hij. Marokko heeft ten opzichte van Spanje het voordeel dat het over goede arbeidskrachten tegen lage kosten beschikt.

"Bij Agadir en Dakhla ligt de situatie anders", zegt de co-CEO van Fall Creek over de zuidelijke Marokkaanse teeltgebieden. "Ze hebben een belangrijkere rol in het tegenseizoen en concurreren op de internationale markt met Chili. De oogst in Agadir begint in oktober/november, maar de piek vindt in februari/maart plaats. Dakhla heeft veel volumes beschikbaar in de winter van het noordelijk halfrond, waardoor het een steeds interessantere aanvoerbron wordt voor Europa in die periode van het jaar." Ondanks de bevoorrechte ligging en het gunstige afzetvenster hebben zowel Dakhla als Agadir beperkte land- en watervoorraden, zodat het moeilijk is om de blauwe bessenteelt uit te breiden.

In Marokko zijn de meest aangeplante rassen Sekoya, Ventura, Corrina, Eureka en Kirra. "De trend is dat de meeste percelen nieuwe en onderscheidende rassen hebben die zich goed aanpassen aan de markt vanwege hun stevigheid en smaak", legt hij uit.

Volgens gegevens verzameld door het team van Fall Creek in Marokko, zal het volume in 5 tot 10 jaar met meer dan 170.000 duizend ton toenemen. Tegen 2030 zal tussen de 8.000 en 10.000 hectare worden aangeplant.

Mexico
"Het is in veel opzichten de oorsprong van de non-chill-wereld", zegt de leider van Fall Creek over het Noord-Amerikaanse land. Mexico heeft momenteel 9.061 hectare blauwe bessenteelt, wat tegen 2031 zou verdubbelen. Er wordt tegen dat jaar een oogst van 180.000 ton verwacht.

Als teeltregio's vallen Jalisco, Michoacán en Guanajuato op door hun lang oogstvenster, beginnend met beperktere volumes in oktober en een productiepiek van december/januari tot en met maart. Maar er kan tot en met mei/juni worden geoogst. "Het voordeel van centraal Mexico is dat het koele nachten en warme dagen heeft. Mexico heeft het potentieel om blauwe bessen van hoge kwaliteit te telen, vooral met de nieuwe genetica, en het ligt ook dicht bij de VS en Canada. Zelfs de binnenlandse markt is groeiende", benadrukt Brazelton.

Sinaloa (2.050 ha), de tweede belangrijkste regio na Jalisco (3.450 ha), geniet niet hetzelfde klimatologische voordeel. Daar wordt geoogst van maart/april tot en met de eerste week van mei, wanneer het al zeer warm wordt. "Sinaloa kan geen fruit met dezelfde kwaliteit als dat van Midden-Mexico leveren. Er komen goede blauwe bessenrassen uit verschillende particuliere en universitaire programma's, maar over het algemeen heeft Sinaloa het nadeel van het oogstvenster en de kwaliteit van het fruit."

Cort Brazelton vindt overeenkomsten tussen de Mexicaanse en Chileense sector, maar hij stelt dat de Noord-Amerikaanse sector voornamelijk groenblijvende gewassen heeft en dat de teelt er voor meer dan 80% op substraat gebeurt met geavanceerde systemen, net als in Marokko.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven