Frank Valckenier:

"Er is zeker interesse, maar de prijzen zijn niet om over naar huis te schrijven"

Tholen - "Ik verwacht geen duur seizoen voor de Belgische aardbeien", vertelt groothandelaar Frank Valckenier. "Het aanbod is echt enorm en de prijzen zijn nog redelijk schappelijk, maar zeker niet om over naar huis te schrijven. Op een gegeven moment zal de pluk gaan dalen en dan zullen de prijzen wel een beetje bijtrekken."

Voor Frank, gespecialiseerd in zachtfruit, draaien de zaken nu op volle toeren. "Sinds twee weken is het zomerseizoen helemaal op gang gekomen. Qua verkoop hoeven we dan ook niet te klagen. Er is zeker interesse, en helemaal in de periode voor Moederdag. Alleen zonder de verminderde koopkracht door inflatie en hoge energiekosten voor consumenten, zou het allemaal een stuk rooskleuriger zijn."

Bovendien draait, volgens de handelaar, de export niet zoals het hoort te draaien op het moment. "Elk jaar is anders en ik denk dat er overal in Europa veel lokaal product op de markt is. Bovendien hebben wellicht transportkosten er iets mee te maken. Ik vind het moeilijk te zeggen, maar ik merk dat de exporteurs tamelijk rustig blijven. Kijk, aankopen is niet moeilijk, maar het moet ook weer verkocht worden natuurlijk. Dat lijkt een beetje te haperen."

"De kwaliteit is wel heel goed", gaat Frank verder. "Er is geen vochtig weer, dus we hebben zeer goede aardbeien. Ze geven echter wel wat warmere temperaturen op, wat vanaf komende week gevolgen kan hebben voor de kwaliteit van de kasaardbeien."

Frambozen en bramen
Ook de handel van Belgische frambozen en bramen begint langzamerhand op gang te komen. "We zijn sinds een dag of 10 begonnen met de eerste kasframbozen. Qua aankoopprijs waren deze nog redelijk duur, maar je verkoopt ze nu toch wel. Het is iets nieuws."

"Bovendien zullen die prijzen niet aanblijven als het aanbod langzaam groter wordt. Ik verwacht dat het zachtfruit uit foliekassen, gezien het goede weer, redelijk snel zal volgen. Vorig jaar hadden we een koude mei, waardoor het seizoen voor frambozen uit de foliekassen ruim 2 weken later begon. Dat verwacht ik dit jaar niet."

Voor meer informatie:
Frank Valckenier 
Valckenier BVBA
Kerkhofstraat 10
1760 Roosdaal-Pamel, België
+32 475 682 125
frank.valckenier@telenet.be   


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven