Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vakgenoten ontmoeten elkaar op 1e AGF Marketing Event

Tholen - Een bedrijf is bereid €1 miljoen te investeren in de stimulering van de verkoop van verse groenten en fruit onder jongeren (18-34 jaar) in Nederland. Hoe zou je dat inzetten? En hoe kun je duurzaamheid verwaarden? Vakgenoten inspireerden elkaar door deze vragen met elkaar door te nemen op het 1e marketing event AGF georganiseerd door de werkgroep NIMA Foodchain en Agrimarketing-community. Het thema van dit event is ‘Het On- en Offline Groenten en Fruitschap 2025’. Samen met vier sprekers uit de branche werden relevante topics behandeld.

Klik hier voor de fotoreportage

Verkoopcijfers groenten en fruit - Wilco van de Berg
Eerste spreker was Wilco van de Berg van GroentenFruit Huis. Hij nam het publiek mee in de verkoopcijfers van groenten en fruit in 2021. De consumptie zit in de lift. “Dit laat een hele mooie ontwikkeling zien vanaf 2018. Op jaarbasis groeit de consumptie met 3 tot 5%”, liet Wilco zien. Nog altijd ligt de consumptie op een te laag niveau. De verkoop van verspakketten, die te onderscheiden zijn in soeppakketten en maaltijdpakketten leveren een flinke prestatie. De supermarktomzet is in 5 jaar tijd verviervoudigd. De totale uitgaven aan verspakketten in 2021 lag al even hoog als komkommers (95 miljoen euro), een top 10 product in AGF.

Een andere belangrijke ontwikkeling, buiten de supermarkt, is de maaltijdbox. Deze heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. De omzet steeg in 2021 met 46% in volume en 49% in omzet en heeft een totale waarde van rond de 250 miljoen euro, even hoog als de totale uitgave aan tomaten. Ook het aantal kopers is in 2021 gestegen, met 14%. “Dit zijn belangrijke ontwikkelingen en er zijn nog veel kopers te winnen, want nog 6 op 10 huishoudens heeft nog nooit een verspakket gekocht, het aantal huishoudens dat maaltijdboxen gebruikt ligt nog slechts op 6%”, zei Wilco.

Een andere belangrijke groeicategorie is snackgroenten. De snacktomaat heeft de trend gezet maar andere snackgroenten (komkommer, wortel, paprika, snackmix en radijs) volgen in de slipstream. 

Inzoomend op verschillende doelgroepen zijn verschillende kooptrends te ontdekken. Zo is paprika populair onder jongeren, maar zullen deze geen bloemkool kopen. Ook de plek waar consumenten groenten en fruit aankopen wijzigt sterk. Online groeit hard en ook flitsbezorgers zijn in opkomst.

Duurzaamheidsmeerwaarde te vermarkten? - Charlotte Nederpel
Tweede spreker was Charlotte Nederpel van de Wageningen University & Research. Zij nam de aanwezigen mee in het teeltproces en de wijze waarop veredelaars kunnen inspelen op duurzaamheid. De consument vraagt om transparantie en wil een zo schoon mogelijk product op het bord, zo stelde ze. Veredeling werkt bedoeld of onbedoeld toe naar schonere teelt, teelt waarbij zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen hoeven worden ingezet. Zo werden de haartjes op de aubergineplant door veredeling verwijderd zodat de roofmijt beter zijn prooi kon vinden die de planten schade berokkende. Ook in aardappelen zijn rassen ontwikkeld die minder gevoelig zijn voor schimmel waardoor gewasbeschermingsmiddelen niet 15 maar nog slechts 4 keer ingezet hoeven worden. Is deze duurzaamheidsmeerwaarde ook te vermarkten? Dat was de vraag die ze de marketeers meegaf in de discussiesessie.


Ontwikkeling maaltijdboxenmarkt, bron EkoMenu

Gezondheid en duurzaamheid - Jack Stroeken
Jack Stroeken, oprichter en eigenaar van Ekomenu liet zien dat groenten en fruit meer zijn dan een maagvuller. Het bedrijf dat biologische maaltijdboxen in de markt zet wil dit mainstraim maken en tevens een gamechanger zijn in het voedselsysteem. “Het vertrouwen van consumenten in big food en big retail is enorm gedaald. Dit geeft veel onzekerheid in de markt en bij supermarktklanten die zich afvragen of de producten die zij kopen wel gezond zijn, maar ook duurzaam. In de maaltijdboxen van Ekomenu zitten geen foute keuzes. Dit laten we ook zien. Voor elk menu is de CO2 footprint en waterverbruik berekend.”


Visualisatie van impact van EkoMenus op gezondheid van de gebruiker en de planeet, bron: EkoMenu

Gezondheid en duurzaamheid hebben veel met elkaar te maken. Een ongezond eetpatroon leidt tot enorme druk op de gezondheidszorg. “Aan elke euro die we bij de kassa besteden, zijn er nog 2 euro aan gezondheidskosten verbonden”, zo stelde Jack Stroeken.

Het bedrijf heeft dertien maaltijdconcepten ontwikkeld die op een specifieke manier bijdragen aan een gezonde levensstijl en dit is ook de zien in de app die gebruikers kunnen downloaden. Gebruikers kunnen er onder andere hun groenteverbruik zien op de groenteteller en de effecten op zijn of haar vitaliteit (kans op ziekte). “We willen het voedselsysteem ‘met de vork’ veranderen, door geen producten te verkopen maar oplossingen. Met EkoMenu willen we de routines van consumenten veranderen.”


Deelnemers gingen in groepjes uiteen om te discussiëren over de prikkelende vragen van de sprekers

Love my Salad - Jan van Doldersum
Tot slot kwam Jan van Doldersum van Rijk Zwaan aan het woord. De marketingafdeling van het veredelingsbedrijf richt zich direct op de consument. 10 jaar geleden startten ze met het consumentenplatform Love my Salad waarbij ze consumenten inspireren met recepten in meer dan 10 verschillende talen. Ook op productniveau zijn er gerichte marketingacties. In Duitsland en Engeland zijn twee campagnes gevoerd om de aubergine bekender te maken. Hiervoor werden diverse kanalen gebruikt om de doelgroep te benaderen, via de website Love my Salad, eigen social mediakanalen (Facebook en Instagram) en werden geselecteerde influencers uitgenodigd om recepten te delen met aubergines die ze in een doos toegestuurd hadden gekregen. Hiermee werden in 2 maanden tijd 1 miljoen mensen bereikt en was er ook een stijging te zien in de verkoop van aubergines. Een soortgelijke campagne werd ingezet om specifiek snackkomkommers in het Verenigd Koninkrijk te promoten.

Afgelopen februari tot en met april liep een soortgelijke campagne voor het puntpaprikamerk Sweet Palermo in samenwerking met ReWe in Duitsland. Hierbij werden in 6 weken 6 miljoen mensen bereikt via de website en nieuwsbrief van ReWe en via influencers. Aan deze campagne ging bijna een jaar voorbereiding vooraf. De conversie was nog niet bekend, maar al wel was duidelijk dat de verkoop van Sweet Palermo in de lift zat in die weken.

De organisatie van het 1e marketing event AGF was in handen van de NIMA community Foodchain & Agrimarketing (FAM). Gastheer was voorzitter Cock van Bommel (voorzitter NIMA FAM en business development manager bij ErfGoed) die hoopte dat deelnemers enthousiast zijn geworden voor een vervolg.

Klik hier voor de fotoreportage