Sterke groei van areaal zachtfruit in Portugal

Het Portugese zachtfruitareaal is dit seizoen bijna 5.000 hectare groot. Dat betekent dat het areaal de afgelopen jaren vervijfvoudigd is, zo meldde de Spaans-Frans-Italiaans-Portugese Aardbeien-contactgroep begin deze week op haar jaarlijkse vergadering. Aan de digitale bijeenkomst namen vertegenwoordigers van de sector deel, waaronder ook afgevaardigden van de Spaanse telersvereniging Freshuelva-Fepex.

Op de bijeenkomst werden onder meer de resultaten van het afgelopen seizoen in Frankrijk, Italië, Portugal en Spanje geanalyseerd. Die waren over het algemeen positief. De goede consumptiecijfers op Europees niveau bevestigden die positieve tendens.

Rafael Domínguez, manager van de Vereniging van Aardbeientelers en -exporteurs uit Huelva (Freshuelva), die 95% van de teelt in de Zuid-Spaanse provincie vertegenwoordigt, zei dat het aardbeienareaal in Huelva dit seizoen is gestegen tot 6.167 hectare, bijna 1% meer dan de 6.105 hectare van 2020-2021. De meest gebruikte rassen zijn, net als vorig jaar, Fortuna en Rociera. Maar de trend naar een grotere rassendiversificatie zet zich voort, vooral van vroege rassen die toelaten eerder de markt te betreden.

Hij benadrukte ook de enorme stijging van de kosten die vorig seizoen al merkbaar was en dit seizoen sterk doorzet. Met name de Russische invasie van Oekraïne heeft ernstige gevolgen voor de brandstof- en energiemarkt.

De vertegenwoordigers van Italië, Frankrijk en Portugal waren het met de Spaanse delegatie eens dat de stijging van de kosten de levensvatbaarheid van de teeltbedrijven in gevaar brengt. Het wordt een van de bezorgdheden die aan de plenaire vergadering van het Gemengd Comité zullen worden voorgelegd, samen met de toenemende concurrentie uit derde landen op de Europese markt en de noodzaak van toelating van geschikte gewasbeschermings-producten ter bestrijding van gewasplagen.

De Aardbeiencontactgroep van Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal bestaat uit vertegenwoordigers van de telers- en exporteursverenigingen van de vier landen, waaronder Freshuelva-Fepex. Het is een van de productcontactgroepen die zijn opgericht binnen het Gemengd Comité voor Groenten en Fruit, waarvan de plenaire vergadering op 31 mei in Portugal zal plaatsvinden.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven