Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Appel is exportfruit nummer één voor Servië, framboos het meest winstgevend

"Vorig jaar exporteerde Servië fruit ter waarde van een recordbedrag van € 824 mln, voornamelijk appelen, terwijl frambozen het meest winstgevende exportfruit waren," aldus agri-analyst Goran Djakovic.

Djakovic wees erop dat de fruitexport in het eerste kwartaal van dit jaar met 24% was gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en voegde eraan toe: "Vorig jaar verdiende Servië precies € 206 mln met de export van frambozen, terwijl dat cijfer dit jaar op € 256 mln staat." Het volgende fruit op de lijst van meest winstgevende exportproducten zijn bramen en kersen.

"De dynamiek van de fruitexport is zoals voorheen, met uitzondering van de export naar de Russische Federatie. De vraag is goed en we hebben nieuwe markten aangeboord zoals Egypte, India en Indonesië, vooral wat appelen betreft," aldus Djakovic.

Djakovic legt uit dat vanwege de oorlog in Oekraïne een deel van de fruitexport naar Wit-Rusland en een ander deel naar Estland gaat en dat deze landen het fruit vervolgens doorsturen naar Rusland, dat de grootste appelmarkt voor Servië is.

Djakovic zegt ook dat aardbeien een zeer aantrekkelijk exportproduct zijn dat moeilijk te telen is. Hij zegt tevens dat het klimaat in Servië zeer gunstig is voor de teelt van aardbeien, die van betere kwaliteit zijn dan die uit Griekenland. Volgens Djakovic zijn Servische aardbeien zeer populair bij de Duitsers, Belgen en Fransen.

Bron: SerbianMonitor.com

Publicatiedatum: