Slechts 15% van de gebruikelijke hoeveelheid wordt op de markt aangeboden

Oekraïense champignonprijzen bereiken ongekend niveau

De Oekraïense champignonprijzen hebben een ongekend niveau bereikt. Nu zetten de telers hun champignons af tegen prijzen van
€ 2,30-2,50 per kg en in de retail bereikt de prijs € 3,70 per kg. De klasse 2 champignons worden vanaf de teeltbedrijven afgezet tegen prijzen van € 1,40-1,80 per kg.

In feite had de champignon de leiding onder prijsstijgingen op de groenten- en fruitafdeling. Aardappelen, tomaten, komkommers en andere groenten en fruit zijn met 10-50% gestegen ten opzichte van medio februari. De prijs van champignons is verdubbeld. Zelfs na Pasen, wanneer de vraag en de prijzen gewoonlijk dalen als gevolg van het einde van de vastentijd en het grotere aanbod van seizoensgroenten, zijn de prijzen niet gedaald.

De redenen voor de stijging zijn duidelijk: er is zeer weinig aanbod van champignons op de markt. Onmiddellijk na het uitbreken van de oorlog hebben alle composteringsbedrijven hun activiteiten stopgezet, ook het grootste Agaris-bedrijf in de regio Ternopil. De hervatting van de teelt begon pas na 2 weken. En op dit moment konden telers champignons verzamelen. Volgens het UMDIS Mushroom Information Agency wordt vanaf eind april niet meer dan 20% van wat in vredestijd zou zijn op de markt aangeboden.

In de eerste helft van mei wordt een geleidelijke toename van het aanbod van champignons verwacht, maar het zal zeer, zeer beperkt blijven. In mei zullen de prijzen van champignons dus waarschijnlijk hoog blijven. Maar in juni zal het aanbod sterk toenemen, omdat de markt dan de champignons zal beginnen binnen te brengen, waarvoor de compostering eind april van start is gegaan. En eind juni 2022 verwachten wij dat de markt ongeveer de helft van de hoeveelheid champignons zal aanbieden die in deze periode in vredestijd inherent is.

Een gehalveerd aanbod zou in normale tijden een reden zijn om torenhoge prijzen te verwachten, maar aan de vraagzijde zien we ook een enorme daling. Er zijn berichten over 17 mln ontheemden, waaronder meer dan 5 mln die naar het buitenland zijn verhuisd. Waarschijnlijk zullen tegen juni tot 8 mln mensen Oekraïne verlaten. En de meerderheid van degenen die naar het buitenland gaan zijn vrouwen en kinderen, namelijk vrouwen, naar men aanneemt omdat zij de voorkeur geven aan meer "complexe" gerechten waarin champignons zijn verwerkt. Bovendien zullen zelfs degenen die in Oekraïne blijven, hun vraag naar champignons waarschijnlijk verminderen omdat zij moeten besparen. De sluiting van een groot deel van de openbare horecagelegenheden is ook niet de minste factor in de daling van de vraag; wij beschikken niet over nauwkeurige informatie, maar waarschijnlijk is ongeveer de helft van de restaurants in Oekraïne niet open.

Zullen de champignonprijzen in juni hoog genoeg zijn om de teeltkosten te dekken en winst te maken? Dit hangt grotendeels af van hoe de gebeurtenissen aan het front zich ontwikkelen. Ten eerste: hoeveel mensen en bedrijven in staat zullen zijn het normale leven weer op te pakken. Ten tweede zal het afhangen van de economische steun van de westerse partners en de verdeling daarvan door de Oekraïense regering, of de bevolking genoeg geld zal hebben om een hoog consumptieniveau te verzekeren. Het zal afhangen van de verwachtingen en de stemming in de samenleving, hoe beter en optimistischer de stemming, hoe groter de vraag.

Natuurlijk zullen de prijzen afhangen van het aanbod. Zoals wij hebben aangegeven, zullen de verladingen van compostproducten tegen eind mei ongeveer 50% van het normale niveau bereiken.

"Als Oekraïne in mei wint en het land veilig genoeg wordt, zal het aanbod van champignons naar onze mening onvoldoende zijn en zullen de prijzen hoog zijn. Als de overwinning nog wat langer op zich laat wachten, kan het aanbod buitensporig zijn en zullen de prijzen slecht zijn."

De laatste twee keer hebben degenen die op een optimistisch scenario gokten, aanzienlijke winsten behaald. Degenen die in maart 2020, tijdens de zwaarste quarantaine, besloten om door te werken braken de jackpot in juni 2020, met recordprijzen. Hetzelfde gebeurde in april van dit jaar; degenen die in maart konden werken en niet bang waren om compost te laden hebben in april aanzienlijke winsten behaald.

Voor meer informatie:
Maksym Yenchenko
Information agency "UMDIS"
+380 67506 4521
iaumdis@gmail.com 
www.umdis.org 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven