Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Teelt van sla in het restaurant"

Peter Pane houdt van knapperig: als eerste Duitse keten uit de systeemgastronomie rolt de populaire hamburger-grillketen haar indoor farming-concept verder uit. Na een testfase in Lübeck kan nu de vestiging Leipzig van vers geoogste microgreens genieten. Samen met het start-upbedrijf Mana Farms integreert Peter Pane zijn eigen kweeksysteem voor microgreens in het restaurant. De gasten kunnen voortaan toekijken hoe zaailingen van rode radijs en groene daikon opgroeien en door de medewerkers geoogst worden. 


Indoor farming sla / Foto: Mana Farms

Minder waterverbruik, minder afval
"De Mana Micro Farm is speciaal ontwikkeld voor de behoeftes van de horeca", zegt Patrick Junge, directeur van Paniceus Gastro Systemzentrale. De ondernemer staat erom bekend dat hij openstaat voor nieuwe technologieën en innovaties die helpen bij het optimaliseren van processen en die duurzaamheid op gang brengen. "De teelt van sla direct in het restaurant is een absolute megatrend", aldus de 45-jarige, die ook in de vestiging in Lübeck al sla heeft laten telen.

"Dankzij dit nieuwe systeem, dat plaats biedt aan circa 220 plantschaaltjes, kunnen we ons in Leipzig probleemloos zelf van microgreens voorzien." Zaaien en oogsten gebeurt "in een handomdraai". Een absoluut pluspunt van deze praktische zelfvoorziening: het circulerende hydroponic-systeem bespaart water. De tank bevat circa 50 liter water en hoeft slechts eenmaal per week bijgevuld te worden. En aangezien de plantschaaltjes niet weg worden gegooid en de 'seedpads' composteerbaar zijn, wordt onnodig afval vermeden. Ook het wegvallen van lange leveringsketens is positief voor de CO2-voetafdruk.

Nog meer smaak, nog meer voedingsstoffen
Anders dan bij het gebruikelijke transport groeien de knapperige kiemgroenten volkomen "stressvrij" en onder optimale omstandigheden, en dat kun je echt proeven. "Waarom de smaak van onze microgreens zo intensief is? Omdat de planten pas van de wortel ontdaan worden zodra ze op het bord komen." Dankzij hun veelzijdige smaken en grote hoeveelheid voedingsstoffen zijn de kleurrijke kiemplantjes momenteel erg in trek bij fijnproevers die graag bewust eten. Uit onderzoeken is gebleken dat microgreens tot wel veertig keer meer voedingsstoffen bevatten dan volwassen planten.

"Als deze test ook in Leipzig succesvol blijkt, kunnen er snel meer restaurants volgen", zegt Patrick Junge. Voor hem is indoor farming slechts de volgende grote stap naar de toekomst. De verklaarde visie van de ondernemer de zelfvoorzienende bevoorrading van alle Peter Pane-restaurants.

Voor meer informatie:
www.manafarms.io
peterpane.de

Publicatiedatum: