Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bananencrisis eerste dossier voor nieuwe minister van Landbouw van Ecuador

De nieuwe minister van Landbouw van Ecuador, Bernardo Manzano, concentreert zich meteen op een heet hangijzer: de verzuchtingen van de bananensector. Gisteren vond er een ontmoeting plaats met enkele vertegenwoordigers van de sector. Ook de eerste minister was aanwezig.

Voor Franklin Torres, voorzitter van de Nationale Federatie van Bananentelers van Ecuador (Fenabe), moeten er maatregelen worden genomen om de crisis het hoofd te bieden. Bijna twee en een halve maand na het begin van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne blijft de sector verliezen opstapelen van gemiddeld $ 20 miljoen per week. De minimumprijs voor een karton, momenteel vastgesteld op $ 6,25, wordt geenszins gerespecteerd.

Volgens cijfers van telersvereniging Acorbanec is de bananenexport van Ecuador van januari tot en met maart 2022 met 7,37% gedaald in vergelijking met dezelfde periode in 2021. "Vanwege de sancties die zijn opgelegd aan Rusland en de gevolgen daarvan voor de exportlogistiek en de betaling van de bestellingen zijn er tot en met 31 maart 2022 ongeveer 4,12 miljoen kartons minder verzonden naar die twee landen", zo laat de vereniging weten.

Torres voegt eraan toe dat tot nu toe meer dan 3.000 bananentelers failliet zijn gegaan en hun percelen hebben verlaten. Er zijn al ruim 60.000 directe banen verloren gegaan en de komende maanden zal de oogst dan ook ineenstorten.

Fenabe vraagt de noodtoestand uit te roepen voor de bananensector en de oprichting van een fonds om de bananen van kleine en middelgrote telers op te kopen met de middelen die de overheid haalt uit de boetes voor de nieuwe aanplanten van het fruit. Op een vergadering met de sector die op 22 april werd gehouden gaf de eerste minister aan dat de inkomsten uit de boetes $ 3,5 miljoen bedragen. Toen werd ook besloten dat het ministerie van Landbouw een dergelijk fonds op zou richten vóór 26 april.

Ondanks het feit dat de telers dreigden weer op de straat te zullen komen als die deadline niet werd gehaald, is het fonds nog niet in werking getreden.

Bron: eluniverso.com

Publicatiedatum: