Monica Coito, Naranjales Guarino (Uruguay):

"De vraag naar citroenen lijkt goed te zijn in Europa"

Een van de grootste citrustelers van Uruguay, Naranjales Guarino, verwacht 10% meer vroege mandarijnen (clementines) te oogsten. De mandarijnen worden voornamelijk naar de VS geëxporteerd. Europa is daarentegen de belangrijkste markt voor de sinaasappelen en citroenen van het bedrijf. Vooral de vraag aan het begin van het seizoen is goed. Er zijn wel zorgen over de logistieke uitdagingen, de stijgende zeevrachttarieven en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne op de wereldmarkt.

De groep exporteert ongeveer 400 containers citrus per seizoen. "Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne zijn alternatieve markten voor ons, maar wel belangrijk. Hun afwezigheid zorgt voor enige onzekerheid. Andere markten zoals de VS en Europa lijken normaal te functioneren, maar lijden toch onder de gevolgen van de enorme stijging van de logistieke kosten. We zijn nog maar net begonnen, maar er lijkt een goede vraag naar citroenen te zijn in Europa, in ieder geval aan het begin van het seizoen", vertelt Monica Coito van de exportafdeling.

Ondanks de onzekerheid zegt Coito normale prijzen te verwachten, in lijn met de voorgaande jaren. Telers in Uruguay hebben overigens te maken met dezelfde toenemende druk op de prijzen van grondstoffen die ook in andere delen van de wereld wordt ervaren.

"De kosten van chemische producten zijn gestegen en ook de arbeidskosten in dollars zijn toegenomen. Dat heeft meer te maken met de peso-dollar wisselkoers dan met een reële loonsverhoging. De beschikbaarheid van schepen en containers is sinds vorig jaar een hele uitdaging. Rederijen bieden geen goede service, maar ze hebben dit jaar wel alle tarieven opnieuw verhoogd en in sommige gevallen verdubbeld."

Naranjales Guarino, met hoofdkantoor in Montevideo, heeft twee pakstations waar ononderbroken bedrijvigheid is, één voor de export en één voor de binnenlandse markt. Het bedrijf heeft ook een magazijn in Mercado Modelo, de groothandelsmarkt in Montevideo, voor de verdeling van het fruit naar de lokale supermarkten.

Het bedrijf heeft ook een kwekerij. De afzet van citrusplanten is de afgelopen jaren fors toegenomen. "We hebben onze omzet de afgelopen vier jaar vervijfvoudigd en op dit moment breiden we onze capaciteit met nog eens 20% uit. De meeste vraag gaat momenteel uit naar easy peelers en pitloze mandarijnen. Dat zijn niet per se de gepatenteerde rassen, maar planten die beide kenmerken verenigen", legt Coito uit.

Voor meer informatie:
Monica Coito
Guarino
Tel: +598 4733 3974 (Uruguay)
mcoito@guarino.com.uy 
www.guarino.com.uy


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven