Telers in Queensland dumpen vrachtwagenladingen avocado's

Het is een raadsel: waarom worden duizenden avocado's gedumpt terwijl de voedselprijzen de hoogste inflatie in jaren vertonen? Australische telers beweren dat het een noodzakelijk kwaad is om te voorkomen dat ze in het rood komen te staan.

De kwestie kwam aan het licht nadat Jan De Lai, een inwoner van Atherton in het uiterste noorden van Queensland, op een enorme stapel perfect fruit stuitte, die op haar plaatselijke stortplaats lag te rotten. "Twee vrachtwagens kwamen binnen en dumpten grote bergen avocado's. En ik had gemerkt dat daar eerder ook al veel was gedumpt," vertelde ze 7NEWS over het tafereel op 5 mei.

Jim Kochi, een teler uit Atherton die in het bestuur van Avocados Australia zit, zei dat de producten niet van hem waren, maar gaf toe vorig jaar een groot aantal avocado's te hebben moeten dumpen. De vraag kelderde tijdens de Covid-19 lockdowns van vorig jaar toen restaurants hun deuren sloten, terwijl de overstromingen van Queensland en New South Wales dit jaar de markt ook hebben verstoord, aldus Kochi.

Een andere reden, voegt hij eraan toe, is dat telers het afgelopen decennium meer bomen hebben geplant toen avocado's in opmars waren en nu komen die bomen in productie.

Terwijl de druk op de kosten van levensonderhoud toeneemt door de hoge inflatie en de lage loonstijging, verkopen de grote supermarkten losse avocado's voor tussen de € 1,06 en € 1,19. Dus waarom niet gewoon de prijs verlagen om de vraag op te drijven? Omdat het volgens Kochi voor de telers nog steeds niet de moeite waard zou zijn.

"De kosten om de avocado's te verpakken, inclusief de arbeids- en verpakkingskosten en de kosten van het vervoer, zijn gewoon niet de moeite waard," zei hij. "Dus de optie is om het gewoon te dumpen. Het is niet alleen goedkoper om het weg te gooien, je kunt het je gewoon niet veroorloven om de arbeid in de verpakking te steken. Het loont niet om geld te steken in het verpakken van het fruit of om iemand de vrachtkosten te betalen om het naar Brisbane, Sydney en Melbourne te sturen."

Bron: 7news.com.au
Foto: Jan De Lai/Facebook


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven