Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
RaboResearch

Avocado's blijven wereldwijd aan populariteit winnen

Avocado’s worden steeds populairder, blijkt uit onderzoek van RaboResearch. Wereldwijd gezien voeren de Verenigde Staten de meeste avocado’s in. De Europese markt voor avocado’s is enorm gegroeid, er wordt gemiddeld 1,5 kilo avocado per persoon per jaar gegeten. Zuid-Amerika teelt steeds meer avocado’s, ook deels om te voldoen aan de lokale vraag.

De Europese avocadomarkt gaat een nieuwe fase in
De Europese avocadomarkt is de afgelopen tien jaar enorm gegroeid. "In de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk groeide de markt met gemiddeld meer dan 12 procent per jaar. En er is nog steeds ruimte voor groei, al denken we dat die iets langzamer zal gaan. We verwachten dat de Europese Unie uit meer verschillende landen avocado’s in gaat kopen", aldus Cindy van Rijswijck, specialist Food & Agri bij RaboResearch.

Peru is verreweg de grootste leverancier, maar kleinere leveranciers als Colombia en Mexico zijn aan een opmars bezig in Europa. De totale avocadomarkt van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk is naar schatting 861.000 ton. Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn daarbinnen de belangrijkste markten. In de Europese Unie wordt gemiddeld 1,5 kilo avocado per persoon per jaar gegeten.

De Noord-Amerikaanse markt breidt zich alsmaar verder uit
De VS is goed voor bijna 40 procent van de avocado-invoer wereldwijd. In de VS worden gemiddeld bijna drie keer zoveel avocado’s gegeten als in Europa. Ondanks dat er elk jaar meer avocado’s te krijgen zijn, zijn prijzen in de VS hoog gebleven. Begin 2022 zelfs extreem hoog. Dat kwam door problemen met de aanvoer vanuit Mexico, waarmee de VS een handelsgeschil had. Rabobank verwacht dat de prijs in de loop van 2022 weer zal dalen, nu het probleem opgelost is.

De uitvoer van Zuid-Amerikaanse avocado's blijft groeien
Zuid-Amerika is, na Mexico, de belangrijkste aanbieder van avocado’s. De belangrijkste producerende landen in Zuid-Amerika zijn Peru, Chili en Colombia. De hoeveelheid avocado’s die deze drie landen produceren, zal blijven stijgen. Omdat er meer avocado’s geproduceerd worden, verwacht Rabobank dat de aanbieders in 2022 op zoek gaan naar nieuwe markten. De meeste Zuid-Amerikaanse avocado’s komen in Europa terecht. Ook Azië  Peru voerde al in 2021 meer uit naar Aziatische markten, onder andere naar Zuid-Korea (+175 procent), Thailand (+84 procent), China/Hong Kong (+74 procent), en Japan (+53 procent). 

Invloeden op de avocadohandel
Er zijn verschillende factoren van invloed op de wereldwijde avocadohandel. Onder andere de oorlog in Oekraïne. Hierdoor zal de export naar Rusland en Oekraïne sterk dalen. Maar ook de langzamere groei van de Europese consumptie. In Chili blijft de consumptie van avocado's hoog, maar het land gaat minder invoeren omdat de eigen teelt van avocado’s aan het herstellen is.

Bron: Rabobank

Publicatiedatum: