Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
CNIPT, week 16-17

Situatie Europese aardappelmarkt in beeld

Het Franse Interprofessionele Comité van de Aardappel (CNIPT) deelt in zijn meest recente bulletin een analyse van de Europese aardappelmarkt in de weken 16 en 17.

Frankrijk
In de Franse retailsector was de markt dynamisch. Ook de afzet op de groothandelsmarkten verbeterde, maar men haalde er nog niet het niveau van vóór de pandemie. De export van Franse aardappelen naar Oost-Europa was regelmatig in de weken 16 en 17, terwijl de zendingen naar Spanje begonnen af te nemen met de eerste oogst van de Spaanse primeuraardappelen.

Duitsland
De laatste cijfers laten een vrij matige vraag zien in Duitsland. In maart verkochten de Duitse retailers 132.000 ton aardappelen, 22% minder dan in maart 2021. Volgens cijfers van het AMI/GfK Housepanel werd in de eerste drie maanden van het jaar 388.000 ton geconsumeerd, wat 15,7% minder is dan vorig jaar in dezelfde periode. 

Spanje
In Sevilla en Cádiz zijn de vroegste aardappelen al gerooid en verkocht tegen hoge prijzen van ongeveer € 550-600 per ton. In de weken 18 en 19 worden ook aardappelen gerooid in de andere Andalusische provincies. De kwaliteit van de knollen lijkt goed. In Cartagena is de oogst vertraagd door de regen. De kwaliteit en de oogstopbrengst hebben er te lijden onder de hevige regenval in de maand maart. In Spaanse supermarkten is sinds maart de omschakeling van Franse aardappelen naar primeuraardappelen gaande. Retailers kochten in toenemende mate tweede oogst aardappelen uit de regio Cartagena-Murcia en vroege aardappelen geïmporteerd uit Israël. 

Portugal
Het Portugese aardappelareaal voor het komende seizoen wordt volgens het Nationaal Instituut voor de Statistiek geraamd op 15.000 ha, 6,2% minder dan vorig jaar. Het geïrrigeerde areaal is 13.000 hectare groot (vergelijkbaar met vorig jaar), de overige 2.000 hectare hebben geen beschikking over irrigatiewater (25% minder).

Italië
De vroege aardappelteelt op Sicilië is bijna een maand vertraagd door late aanplant. Pas medio mei zullen er aanzienlijke hoeveelheden worden gerooid. Men verwacht zo'n 337.000 ton primeuraardappelen te rooien, wat een stijging van 30.000 ton betekent in vergelijking met het vijfjarig gemiddelde.

Bron: agrodigital.com

Publicatiedatum: