Siciliaans steenfruitseizoen begonnen

De Siciliaanse steenfruitoogst is een aantal dagen geleden begonnen. Door het milde klimaat kan het seizoen ver worden vervroegd in vergelijking met andere Europese gebieden. Zo liggen de abrikozen, perziken en nectarines van telersvereniging Agrologica vroeger op de toonbank van de belangrijkste Europese supermarktketens.

Telersorganisatie Agrologica bevindt zich in een van de meest zuidelijke gebieden van Europa en dat is nu een voordeel; de afzetkalender begint hier vroeger dan in Spanje. De Iberische telers hebben momenteel te kampen met ernstige klimatologische tegenslagen die hun oogsten decimeren.

Claudio Parrino

"Vorige week hebben we de eerste nectarines geoogst en naarmate het seizoen vordert, zullen we de hoeveelheden opvoeren. Momenteel hebben de oogsten betrekking op de vroegste rassen, zoals Zincal en Stark Red Gold. Onze nectarines zullen in de tweede tien dagen van juli eindigen met het Big Top ras. Binnenkort beginnen we ook met abrikozen, met de rassen Mogador en Mikado, die ook in juli zullen eindigen. Tegelijkertijd zullen wij ook perziken van de rassen May Crest, Spring Crest en Spring Lady leveren", zegt Claudio Parrino, voorzitter van de Siciliaanse telersorganisatie. 

Nectarines

"Wij werken met passie en grote zorgvuldigheid in elk stadium van de teelt, van het snoeien en uitdunnen tot de oogst. Wij besteden veel aandacht aan de behandeling van elk afzonderlijk fruit, zodat het op onberispelijke wijze bij de consument op tafel komt. De steenfruitsector is zeer belangrijk voor ons en goed voor 15% van de totale omzet", zegt Parrino uit.

"Onze gewassen worden zowel in Italië als in vele Europese landen op de markt gebracht, waaronder Frankrijk, België, Nederland, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Deze markten zijn historisch gezien de markten die bijzondere aandacht besteden aan de kwesties van duurzaamheid en biologische landbouwmethoden. De biologische landbouw is een grote toegevoegde waarde die onze gewassen onderscheidt, vooral wat hun gezondheid en voedselveiligheid betreft."

"Het steenfruitseizoen op ons bedrijf is zeer vroeg, maar eindigt om klimatologische redenen binnen een paar maanden. Dit helpt ons ook om de meest voorkomende ziekten te vermijden, die, naarmate de temperaturen stijgen, gevolgen zouden hebben voor de voortzetting van het seizoen."

Gewassen bij het magazijn

Het steenfruit van telersorganisatie Agrologica worden verpakt in verschillende verpakkingsvormen, met een voorkeur voor de meest duurzame zoals karton en composteerbare flowpack. 

Luciano en Claudio Parrino

Agrologica bestaat al meer dan twintig jaar in verschillende gedaanten, eerst als coöperatie en nu als telersorganisatie. Zij vindt haar wortels in de authentieke Siciliaanse tuinbouwtraditie, dankzij een erfenis van waarden zoals die zijn nagelaten door Luciano Parrino, een teler van oudsher. 

Voor meer informatie:
Claudio Parrino 
Agrologica OP S.A.R.L
C/da Coffa - Zona Ind/le, SNC
97012 Chiaramonte Gulfi (RG) - Italië
+39 0932 922473
info@opagrologica.it 
www.opagrologica.it 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven