Een nieuw onderzoek, dat onlangs in Nutrients werd gepubliceerd, stelt dat blauwe bessen over eigenschappen beschikken die heilzaam zijn voor het geheugen. Bij een dagelijkse consumptie van 72,5 gr blauwe bessen, in de vorm van gevriesdroogd poeder, wordt cognitieve achtergang bij risicogroepen van middelbare leeftijd tegengegaan.
Tijdens de proef 'Blueberry Supplemetation in Midlife for Dementia Risk Reduction' werd gekeken naar de impact van de blauwe bessen suppletie voor het behalen van meetbare cognitieve voordelen in samenhang met veroudering en insulineresistentie. De deelnemers waren mannen en vrouwen met overgewicht (BMI > 25) in de leeftijd van 50 tot 65 jaar oud die leden aan subjectieve cognitieve klachten en een milde vorm van insulineresistentie. Gedurende een periode van 12 weken consumeerden de deelnemers dagelijks ofwel gevriesdroogd blauwe bessenpoeder dan wel een placebo in poedervorm. Voor en na de proef werden geheugen- en metabolismetesten afgenomen.
Bij de groep die de blauwe bessen kreeg toegediend verbeterden de prestaties op het gebied van de lexicale toegang, zoals verbale vloeiendheid, gemeten volgens de Controlled Word Association Task, en geheugeninterferentie, gemeten volgens de California Verbal Learning Test. Bij de groep die het blauwe bessenpoeder kreeg toegediend verbeterde daarnaast de perifere hyperinsulnemie, die in verband wordt gebracht met neurodegeneratieve aandoeningen. Ook was er sprake van een opvallende daling van de nuchtere insulinewaarden.
De auteurs suggereren ook dat de potentiële mechanismen achter deze bevindingen mogelijk verband houden met anthocyaninen en proanthocyanidinen, de bioactieve flavonoïde stoffen in blauwe bessen.
"Dit onderzoek bewijst dat suppletie in de vorm van blauwe bessen de cognitieve functie kan verbeteren en een verlagende werking heeft op hoge insulinewaarden bij mensen met prediabetes," zegt Robert Krikorian van de universiteit van Cincinnati, en tevens hoofdonderzoeker van deze studie.
De studie kon rekenen op financiële steun van de U.S. Highbush Blueberry Council en baseerde zich op eerder onderzoek, dat uitwees dat blauwe bessensuppletie het langetermijngeheugen van ouderen met milde geheugenklachten verbetert. Daarnaast toont de studie aan dat er een verband is tussen het eten van blauwe bessen en een verbetering van metabole functies bij personen uit risicogroepen, waaronder een verbetering van de insulinegevoeligheid.
Er is verder onderzoek onder een grotere groep nodig. De USHBC laat weten geen rol te hebben gehad in de opzet, gegevens-verzameling, analyses en interpretatie van het onderzoek.
Voor meer informatie:
U.S. Highbush Blueberry Council
www.ushbc.blueberry.org
www.nabcblues.org