Barry Michiels, Gebroeders Michiels:

"Warme temperaturen doen vraag naar kasgroenten goed"

Tholen - "De verwachte goede temperaturen van de komende tijd dragen bij aan de stijgende vraag naar kasgroenten", vertelt Barry Michiels van Gebroeders Michiels uit Sint-Katelijne-Waver. "De prijzen waren de afgelopen 2 weken heel laag, maar trekken hierdoor langzaam maar zeker weer een beetje aan."

De exporteur, die voornamelijk klanten op de Duitse groothandelsmarkten heeft, geeft aan dat de prijzen nog steeds niets zijn om over naar huis te schrijven. "Wij werken liever met goede prijzen dan met goedkope prijzen. Zo kunnen zowel de producenten als de exporteurs er iets aan verdienen. Wat betreft aanbod is er van de tomaten, courgette, paprika’s en aubergines ook de komende weken nog meer dan genoeg." De concurrentie van buitenlands product is, volgens Barry, op het moment te verwaarlozen. "Vorige maand was hier nog wel enigszins sprake van, maar inmiddels is al dat product wel verdwenen van de markt."

Bij Gebroeders Michiels hebben tot vorige week voornamelijk de slasoorten het uitermate goed gedaan. "Nu komen echter ook het vollegrondsaanbod uit Nederland, België en Duitsland weer in actie. Hierdoor komen er weer meer volumes op de markt, waardoor de prijs deze week gehalveerd is."

Ook LAVA meldt dat de volumes van kasgroenten de afgelopen weken sterk zijn gestegen. Zij lopen in hun marktupdate langs hun aanbod aan kasgroenten. In tomaten zijn er zowel in los als tros grote aantallen op de klok. Productie van courgettes begint op volle toeren te draaien en prijzen blijven hierbij redelijk stabiel.

Wat betreft winterbloemkolen is de overgang naar serre volop bezig en de noteringen trekken aan. Het preiseizoen loopt bijna op zijn einde. Hier dalen de volumes en stijgen de prijzen licht. Veldsla is zeer wisselvallig in prijs en de aanvoer hiervan schommelt dagelijks. Met de start van het aspergehoogseizoen zijn deze volop beschikbaar en de prijsvorming is hier stabiel. De aanvoer van witloof zakt gestaag. Van de witloof blijven de prijzen zeer consumentvriendelijk. 

Verder ziet Barry een doorlopende trend van populariteit van specialties. "De vraag naar bijvoorbeeld mini-komkommers wordt elk jaar groter. Bovendien lopen de kleine en gekleurde tomaatjes ook dit jaar weer heel goed. Mensen raken er steeds meer bekend mee, waardoor de interesse blijft groeien."

"De grootste uitdaging voor ons is elke dag kwaliteit leveren voor een goede prijs en de service naar je klanten behouden", aldus Barry. "Transport wordt hierin de moeilijkste schakel in onze sector. Met de arbeiderskrapte zullen er chauffeurstekorten zijn, dus dan zijn goede werkomstandigheden en verzorging van je chauffeurs noodzakelijk. Anders is die kwaliteit en betrouwbaarheid waarborgen steeds moeilijker."

Voor meer informatie:
Barry Michiels
Gebroeders Michiels
Pastoor Pitetlaan 43
3130 Betekom, België
+32(0)475 262 482
barry@gebroedersmichiels.be      
www.gebroedersmichiels.be      


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven