Tjeerd Hoekstra en Menno Hogenelst, Total Produce:

"Goede verwachtingen voor Zuid-Afrikaanse citroenen en grapefruit bij start van het seizoen"

Tholen - Met de eerste citroenen en grapefruit op het water staat het Zuid-Afrikaanse citrusseizoen weer voor de deur bij Total Produce BV, dat tegenwoordig in het pand van zusterbedrijf Total Exotics in Waddinxveen is gevestigd. Tjeerd Hoekstra en Menno Hogenelst waren onlangs bij hun Zuid-Afrikaanse leveranciers op bezoek en blikken vooruit op een seizoen dat opnieuw gestempeld wordt door logistieke onzekerheid.

"Het enige wat duidelijk is geworden, is dat de kosten van zeevracht ruwweg verdubbeld zijn. Verder is het qua aankomsten onzekerheid troef en is het duidelijk dat we weer met de nodige vertragingen te maken gaan krijgen. Normaliter was de transittijd twee weken, nu moet je tussen de twee en vijf weken rekenen. Soms krijg je een week geen boten binnen, gevolgd door een week met drie boten. Dat alles maakt het wel heel moeilijk om de retail afgemeten te beleveren, zeker in een periode waarin er nog geen voorraden zijn opgebouwd", constateert Tjeerd.

"De nasleep van de Covid-pandemie met onder meer de Chinese havens die geheel of gedeeltelijk plat liggen, hebben de volledige rotatie van de containervloot beïnvloed. In Zuid-Afrika zijn daar de overstromingen in Durban bijgekomen. De infrastructuur is daar deels hersteld, maar de verwachting is dat de spoorverbinding pas eind juni weer operationeel zal zijn. Daarnaast hebben we nog te maken met een kostprijs die initieel stukken hoger ligt dan voorgaande jaren doordat naast de zeevracht ook alle grondstoffen, papier, plastic, fertilizers, et cetera fors gestegen zijn. In feite zouden die kosten doorberekend moeten worden in de prijs, ware het niet dat in onze handel de prijs nog veelal door vraag en aanbod wordt bepaald, maar dat is inherent aan onze business", constateert de importeur.

"De oogst bij onze Zuid-Afrikaanse telers zag er op dit moment goed uit, aldus Menno. "Er hing voldoende fruit aan de boom, bovendien ziet de maatvoering er beter uit dan vorig jaar, toen de maten extreem klein vielen. Ook prijstechnisch zal het seizoen op een goed niveau van start gaan. De prijs van de eerste citroenen zal tussen de 20 en 25 euro liggen. Dat moet goed te verdedigen zijn, want ook de Spaanse citroenen zijn aan de dure kant, terwijl die kwalitatief en qua maatvoering van een minder niveau zijn. Grapefruit start normaal op een niveau tussen de 15-17 euro. Vorig jaar zakte de prijs vrij snel, dit jaar is het aftasten hoe de vraag uit de markt is. Alternatieven zijn beperkt. We zitten in het staartje van het Turkse en Florida-seizoen, maar met name Florida is relatief van weinig betekenis meer in de markt."

"De eerste Valencia-sinaasappelen uit Zuid-Afrika zullen medio juli weer arriveren. Momenteel heeft Spanje grote volumes op de markt. Verder zie je dat Egypte en Marokko meer citrus deze kant opsturen, nu de Russische markt gesloten is, dus dat fruit zal eerst van de markt moeten zijn. Vanuit Zuid-Afrika horen we wisselende geluiden. Sommigen verwachten gewoon Rusland te beleveren, maar ik verwacht niet dat Rusland voor de volle 100% beleverd gaat worden. Dat fruit moet ergens naar toe, dus dat zal meer druk geven op de andere markten, waaronder Europa. De grote uitdaging is vooral om de handel in het huidige logistieke klimaat op de juiste plek, op de juiste tijd te krijgen", zegt Menno.

Hoe de exacte regelgeving met betrekking tot bijvoorbeeld de verplichte cold treatment voor sinaasappels eruit gaat zien, is momenteel nog niet bekend. "De verwachting is dat de regelgeving in lijn zal zijn met die van vorig jaar. Dat blijft overigens een dure maatregel voor de telers, zowel wat betreft de false codling moth als black spot", besluit Tjeerd. "Tot slot is het een vraagstuk welke impact de stijgende inflatie gaat hebben op het consumptiepatroon van de consument. We hopen dat onze gezonde producten bovenaan het boodschappenlijstje blijven staan."

Voor meer informatie:
Tjeerd Hoekstra
Total Produce BV
Tel: +31 10 244 84 14
thoekstra@totalproduce.nl 
www.totalproduce.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven