Pilar Núñez Reina, Sugoiport (Colombia)

"Onze passiefruitteelt heeft het potentieel om te groeien tot 60 ton per maand"

\Colombia is een belangrijke leverancier van exotisch fruit. Een van die fruitsoorten is gulupa, een passiefruitras, waarvan de teelt de afgelopen jaren fors is gestegen.

"In de gemeente Mogotes, in het departement Santander, beschikken we over een areaal van 280 hectare. Op dit moment wordt er 4 ton per maand geoogst. Het project is nog relatief nieuw. Binnenkort zullen we 12 ton per maand oogsten, met een groeipotentieel tot 60 ton per maand", vertelt Pilar Núñez Reina van Sugoiport.

"De percelen bevinden zich in een gebied van 400 hectare die door de Colombiaanse Maatschappij van Natuurreservaten is uitgeroepen tot Bosreservaat. 60 hectare wordt voorbehouden aan inheemse bossen en 280 hectare kan gebruikt worden voor tuinbouw. Er zijn ook meerdere waterbronnen. De percelen liggen op verschillende hoogtes tussen 1.700 en 2.400 meter, waar naast gulupa ook Hass-avocado, granadilla, feijoa, bramen, dragonfruit, gualchapa of maracuba wordt geteeld."

"Onze nadruk ligt op duurzame biologische tuinbouw en we leveren zowel vers fruit als diepgevroren fruit", vertelt Pilar. "Op dit moment beschikken we over het ICA Register, de certificering van de Colombiaanse overheid voor exportfruit, en onze aanvraag voor GlobalGAP, Kosher, Rainforest Alliance, EurepGAP, Fair Trade en Gluten Free is in behandeling. Deze certificeringen zullen bevestigen dat ons fruit van hoogwaardige kwaliteit is. We staan open voor investeringen van buitenlands kapitaal en handelsrelaties die de export van Colombiaanse producten kunnen versterken."

Gulupa
De percelen waarop de gulupa wordt geteeld en waarop verschillende kassen staan voor de kweek van het plantmateriaal is eigendom van Dr. Wilson Vargas, die de grond heeft geërfd van zijn ouders. 
De Gulupa is een passiefruitras met een paarse kleur. Hij onderscheidt zich vooral door zijn zoetheid en kleinere formaat van  geel passiefruit.

"De grond is al meer dan 60 jaar eigendom van de familie en in al die tijd is er nooit gebruikgemaakt van gewasbeschermingsmiddelen. In de afgelopen 25 jaar hebben Dr. Wilson Vargas, zijn 4 broers en collega's dokters hun schouders gezet onder een project om de gezondheid van mensen te versterken via gezonde voeding", vertelt Pilar Núñez.

"Gulupa is rijk aan antioxidanten en helpt chronische ziekten te voorkomen en beter onder controle te houden. Op dezelfde hoogte waar we passiefruit telen, kunnen we meer dan 10 fruitsoorten telen."

Naast het bevorderen van de gezondheid baseert het project zich op sociale en ecologische verantwoordelijkheid. "Met de teelt van gulupa in Mogotes willen we ook banen creëren. We willen dat al onze werknemers toegang hebben tot het sociale zekerheidssysteem, dat dekking biedt voor gezondheidszorg, pensioen, arbeidsongevallen, werkgerelateerde ziekten en welzijnsprogramma's voor de werknemers en hun gezinnen."

"Het systeem biedt ook opleidingskansen voor de familieleden van de werknemers, met de focus op tuinbouw, waardoor ze vooruitgang kunnen boeken en de levenskwaliteit kunnen verbeteren. De telers en werknemers binnen het project hebben ook toegang tot fatsoenlijke huisvesting."

"Met dit project willen we ook het bewustzijn creëren bij alle spelers van de toeleveringsketen (telers-logistieke partners-verkoopkanalen) en bij de consument dat zorg voor het milieu essentieel is om gezonde voedingsmiddelen te verkrijgen. Het werk van de teler is van groot belang voor de aanvoer van gezond voedsel dat idealiter zonder tussenpersonen aan de consument wordt geleverd."

"De ervaringen die we in het project hebben opgedaan, willen we nu ook delen met buren, vrienden en inwoners van de gemeente en omgeving om hen bewust te maken van het belang van zorg voor het land. Alleen zo kunnen we echt gezonde gewassen telen", besluit Pilar.

Voor meer informatie:
Pilar Núñez Reina
Proyectos Especiales
SugoiPort - Colombia
pilar@sugoiport.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven