Britse telers dupe van "prijzenoorlog in de retail"

Britse telers hebben de grote supermarkten ervan beschuldigd druk uit te oefenen op noodlijdende telers met wat zij een "prijzenoorlog" noemen. Door de stijgende energiekosten zijn de teeltkosten voor telers van tuinbouwgewassen verdrievoudigd, met name voor komkommers, tomaten, paprika's en aubergines, die afhankelijk zijn van verwarmde kassen om hun gewassen te telen.

Mintec heeft gewaarschuwd voor mogelijke tekorten in de supermarkten in de komende maanden als gevolg van de "aanzienlijke druk van de stijgende kosten" waardoor veel groentetelers "hun teelt moeten stopzetten".

Vorig jaar kostte de teelt van een komkommer in Groot-Brittannië ongeveer 25 pence (€0,29), maar dit is inmiddels gestegen tot ongeveer 70 pence (€0,82). Ondertussen verkopen de vier grote supermarkten hele komkommers voor 45 pence (€0,53), in de hoop met de discounters te kunnen concurreren.

Volgens onderzoeksgegevens van Kantar hebben Aldi en Lidl nu samen een marktaandeel van 15,4% in de Britse foodretail, vergeleken met slechts 5,5% tien jaar geleden, en de leidende supermarkten doen er alles aan om hun klanten te behouden.

Bron: fpcfreshtalkdaily.co.uk
Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven