Wereldwijd blijft de groente- en fruitmarkt met verstoringen kampen als gevolg van regionale opflakkeringen van Covid-19, vertragingen in de logistiek en hoge prijzen voor internationaal vrachtvervoer. Daarom zijn Aziatische AGF-bedrijven die afhankelijk zijn van internationale handel gaan investeren in systemen om hun producten in alternatieve vormen te verkopen op de markt in Europa en de VS.
Mangifera, een mangoteler en -exporteur uit Sri Lanka is zo’n bedrijf dat onlangs heeft geïnvesteerd in droogfaciliteiten met condensatietechnologie van AIM.
"We zijn een grote mangoteler in Sri Lanka die zich op de exportmarkt richt. We zenden onze mango’s naar Dubai, Duitsland en de Malediven. Onze verse mango's beschikken over de GlobalGAP-certificeringen en we hebben geïnvesteerd in een moderne naoogstbehandeling."
Het bedrijf heeft al verschillende prijzen gewonnen in Sri Lanka, waaronder een prijs van de Kamer van Koophandel voor haar bijdrage aan de ontwikkeling van de dorpsgemeenschap waar de faciliteiten gevestigd zijn en voor het leveren van hoogwaardige producten aan de lokale markt.
"Ons nieuwste initiatief is de export van gedroogd fruit. We zijn van plan om ons gedroogd fruit in de VS, Europa en Dubai op de markt te brengen." Naast gedroogde mango's, bananen en papaja's produceert het bedrijf ook gedroogde ananas en jackfruit.
Het bedrijf teelt TGC mango’s, een inheems ras dat jaarrond verkrijgbaar is. Het fruit is sappig, geschikt voor het maken van mangomoes en doorstaat de opslag en het transport goed.
"De export van mango's is een hele uitdaging vanwege de hoge vrachtprijzen en minder transportmogelijkheden. Daarom hebben we geïnvesteerd in gedroogd fruit en aanverwante producten. De risico's zijn kleiner en het rendement is hoger. We hebben daarvoor warmtepomptechnologie van AIM aangeschaft. Eind 2020 hebben we de eerste machines besteld bij AIM."
"Met de warmtepomptechnologie van AIM produceren we mooi en kleurrijk gedroogd fruit met betere voedingskwaliteiten. De machines zijn volledig geautomatiseerd. Voorheen gebruikten we standaard drogers. Die waren luidruchtig en de eindproducten zagen er niet al te aantrekkelijk uit. Voedingswaarde en een natuurlijke kleur zijn twee zeer belangrijke factoren voor het eindproduct."
Warmtedroogmachines met grote capaciteit van AIM Heat
"We kunnen de producten nu voor langere tijd bewaren. Doorgaans gaat na de oogst 30% van de opbrengst verloren. Met de droogmethode kunnen we de verspilling minimaliseren en onze winst verhogen. Ons huidige capaciteit is 250 kg per dag. We hebben onlangs nog een bestelling geplaatst voor twee machines om onze capaciteit te verhogen tot 750 kg per dag."
"Een ander groot voordeel van de technologie van AIM is dat het tot 75% elektriciteit bespaart in vergelijking met traditionele droogmachines. En doordat we de temperatuur en de luchtvochtigheid kunnen controleren, zijn de eindproducten van betere kwaliteit. Luchtvochtigheid is belangrijk voor de vorm. Traditionele droogmachines werken op zo’n 80 graden, maar onze mango's worden gedroogd op 45-55 graden, waardoor de voedingswaarde, kleur en vorm beter behouden blijven."
Voor meer informatie:
Srilal Weerasinghe
Mangifera (Private) Limited
Tel: +94 773 667760
info@mangiferaagro.lk
www.mangiferaagro.lk
Sri Lanka
Jennifer
Zhongshan AIM Energy Saving Technology Co., Ltd
Tel: +86 18022011556 (China)
sales@aimheatpump.com
www.aimheatpump.com