Kwaliteit en vraag waren prima, maar logistiek speelde export Zuid-Afrikaanse peren parten

De oogst van Zuid-Afrikaanse peren zit er weer op en in boomgaarden wordt momenteel gesnoeid zodat het licht beter door kan dringen. Ook wordt er bemesting toegepast, een procedure die erg kostbaar is geworden als gevolg van de torenhoge prijzen voor brand- en meststoffen. 

Het seizoen werd gekenmerkt door goede opbrengsten van de rassen Packham, Forelle en Abate Fetel. De oogst van het ras Williams Bon Chretien was daarentegen gemiddeld, met veel kleine maten. 


Onbetrouwbaarheid en hoge kosten logistiek bepalend voor seizoen
De Europese perenmarkt was aanvankelijk leeg met hoge prijzen, maar de logistieke vertragingen verkortten het afzetvenster voor Zuid-Afrikaanse peren in Europa.

De vraag op de Europese markt (die iets minder dan de helft van alle Zuid-Afrikaanse peren afneemt) was goed. Het was echter een frustrerende aangelegenheid om het fruit op tijd naar deze markt te krijgen, waar Conference-peren van het vorige seizoen voorhanden zijn om de schapruimte van de ontbrekende Zuid-Afrikaanse peren op te vullen.

Het is belangrijk om te vermelden dat de concurrenten van Zuid-Afrika op de internationale perenmarkt te maken hebben met even hoge, of zelfs hogere kosten, zo merkt een exporteur op. Kopers uit Europa, het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië gaan daarom elders op zoek naar peren. Dankzij haar geografische ligging verkeert Zuid-Afrika momenteel in een betere concurrentiepositie dan Chili. 

Perenexport naar Rusland daalde tot nu toe met 48%
Tot week 16 exporteerde Zuid-Afrika 29% meer peren naar Europa vanwege de moeizame export naar Rusland. De perenexport naar Rusland daalde tot nu toe met 48% dit seizoen (en de export naar kopers in Afrika steeg met 45%).

Rusland neemt doorgaans grote aantallen kleine Zuid-Afrikaanse Wiliams Bon Chretien (BC)-peren af, evenals klasse II fruit. Veel van dit fruit eindigde op de Europese markt, wat een nadelig effect had op de waardering van peren in Europa. "Je kunt in Frankrijk geen kleine BC-peren verkopen," zegt een perenhandelaar. "Dit land neemt de meeste Zuid-Afrikaanse BC-peren af en is gewend grote maten in te kopen."

Met name voor Packham-peren is het wegvallen van de Russische markt lastig. Klasse II Packhams zijn elders maar moeilijk aan de man brengen. 

Momenteel zijn er conventionele schepen met Zuid-Afrikaans fruit (waaronder ook peren) onderweg naar de haven van St. Petersburg. 

Tegen het einde van week 16 zullen er 8,6 mln kartons (12,5 kilo) Zuid-Afrikaanse peren geëxporteerd zijn, wat neerkomt op een toename van 1% ten opzichte van vorig seizoen. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven