"Nieuwe sorteermachine die Brix-waarde, zwarte vlekken en doorschijnendheid in ananas detecteert"

Het Chinese ananasseizoen is in volle gang. Ananastelers werken hard om de ananas te oogsten en ze na de oogst door de selectieprocedures te halen. In veel ananasteeltgebieden, waaronder grote teeltgebieden in Guangdong en Hainan, is de selectieprocedure nog steeds een manueel proces. Door te investeren in efficiënte, fijn afgestemde, geautomatiseerde selectieapparatuur kan de opbrengst aanzienlijk worden verhoogd. Dennis Clock van de gespecialiseerde fabrikant van ananasselectieapparatuur Reemoon en projectmanager Marlow Kang spraken onlangs over hun nieuwste product.

Vóór de invoering van geautomatiseerde ananasselectieapparatuur gebruikten de grote ananastelers handarbeid voor het selecteren, bewerken en verpakken van de ananas. "Vroeger wogen de arbeiders de ananas afzonderlijk en vertrouwden ze op arbeiders met jarenlange ervaring om de productkwaliteit van de afzonderlijke ananassen te beoordelen. Ananas is echter geen gestandaardiseerd fruit en hun Brix-waarden of andere indicatoren van productkwaliteit kunnen aanzienlijk variëren. De handmatige selectie is dus subjectief. De geselecteerde ananassen blijven verschillen wat grootte, gewicht en Brix-waarde betreft. Er is geen garantie voor de kwaliteit van het product. Daarom hebben wij onze apparatuur voor de selectie van ananas op de markt gebracht. We willen de Chinese ananassector helpen het selectieproces te vereenvoudigen en te verbeteren," aldus Marlow.

Reemoon onderzocht, ontwikkelde en ontwierp hun eigen volledig geautomatiseerde ananasselectie- en -detectieapparatuur voor het Zhanjiang Pineapple Operation Center. De apparatuur kan ananas automatisch selecteren en verpakken. Volgens Marlow die het proces introduceerde "wordt ananas eerst op een transportband geplaatst. Ze gaan door een roestvrijstalen bak met water waar ze worden gewassen, voordat cilinders de ananas naar een platform tillen voor handmatige inspectie. Na de handmatige selectie wordt de ananas ontsmet, aan de lucht gedroogd en een vershoudbehandeling gegeven. Vervolgens worden ze gewogen en wordt de kwaliteit van het product beoordeeld. In de laatste fase van het selectieproces wordt de ananas verpakt in verzegelde dozen en afgeleverd bij het laadperron."

"Dit is ook de eerste ananasselectielijn die een vershoudbehandeling na de oogst omvat. De geïntegreerde ontsmettings- en vershoudfase van de selectielijn houdt de ananas langer vers en verlengt op doeltreffende wijze de houdbaarheid. De selectielijn kan tot 20 ton ananas per uur verwerken. Dat is een jaarlijkse capaciteit van ongeveer 60.000 ton," aldus Dennis.

Naast de selectielijn in Zhanjiang, installeerde Reemoon in februari ook ananasselectieapparatuur voor Hainan Pineapple Brother. "Deze selectielijn kan ongeveer 18 ton per uur verwerken. De apparatuur wordt voornamelijk gebruikt om ananas te selecteren op basis van gewicht en grootte en om de doorschijnendheid, Brix-waarde en andere indicatoren van productkwaliteit te detecteren. De apparatuur detecteert de doorschijnendheid met een nauwkeurigheid van meer dan 90% en de Brix-waarden met een nauwkeurigheid van meer dan 80%. En naarmate de gegevensverzameling groeit, verbetert de nauwkeurigheid," aldus Marlow. "Bovendien kan de apparatuur zwarte plekken detecteren, wat bijdraagt aan de voedselveiligheid voor consumenten die ananas kopen. De apparatuur kan ananastelers ook helpen het beheer van plantages te versterken."

"Het grootste voordeel van onze apparatuur voor ananasverwerkende fabrieken is de verbeterde efficiëntie. Handmatige selectie vereist 100 arbeiders voor 10.000 ton ananas. De Reemoon-selectieapparatuur heeft slechts 30 arbeiders nodig om het selectieproces van begin tot eind te voltooien. De selectielijn in Hainan Pineapple Brother bijvoorbeeld is volgens de klanten in 2 tot 3 jaar terugverdiend. De afzonderlijke ananasselectiemachines kunnen ook worden gebruikt voor Hami-meloenen, watermeloenen, mango's," aldus Marlow.

Naast de verbeterde efficiëntie en de lagere kosten, verhoogt de uiterst nauwkeurige selectieapparatuur ook het niveau van standaardisatie en verbetert ze de verhouding commercieel levensvatbare producten. De toegevoegde waarde geeft deze ananas een concurrentievoordeel op de markt. "Hainan Pineapple Brother is uitermate tevreden met de Reemoon ananasselectielijn. Zij leveren voornamelijk ananas aan grote, high-end merken zoals Pagoda, Hema Fresh, XF, Nongfu Orchard, Greenleaf Fruit, Fruit Day en Hongjiu Fruit."

Reemoon blijft zijn apparatuur verbeteren en onderhoudt een online platform dat relevante gegevens verzamelt. Hun big data-benadering maakt realtime inzicht in de omstandigheden tijdens het verzamelen, selecteren en analyseren mogelijk, wat de kosten verlaagt en de efficiëntie verbetert. Dit proces van gegevensverzameling levert de ruwe gegevens op die nodig zijn voor de optimalisering van de toeleveringsketen van ananas.

Voor meer informatie:
Dennis Clock
Jiangxi Reemoon Technology Holdings Co., Ltd.
overseas1@reemoon.com.cn
reemoon.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven