Acnoa-rapport tot week 17:

Export vroege Argentijnse citroenen vertraagd

Uit de eerste cijfers blijkt dat er toe nu toe 29,2% minder Argentijnse citroenen werden geëxporteerd dan in dezelfde periode van 2021. Dit duidt op een trage start van het citroenenseizoen. Hoewel er in Europa sprake is van een toename van 88%, bedraagt de daling van de export naar Rusland 25%. De export naar de VS daalde tot week 17 met 66% tegenover vorig jaar en die naar overige bestemmingen met 72%. De export van vroege citroenen naar markten in Latijns-Amerika groeide daarentegen met 42%. De eerste cijfers met betrekking tot de export van citroenen werden gepubliceerd door de Citrus Growers Association of the Argentine Northwest (Acnoa).  

Paula Rovella, van Acnoa, geeft een meer gedetailleerd overzicht van de Argentijnse citroenexport bij aanvang van het seizoen 2022-2023.

Markten waar de export toenam tot week 17 (2021 vs 2022):
Europa:
Deze markt groeide met 88% tegenover 2021 (atypische variatie die later wordt toegelicht). Wanneer men echter het gemiddelde van de drie seizoenen voor 2021 neemt, dan is er sprake van een daling van 37,4% ten opzichte van het huidige seizoen. Het is belangrijk te vermelden dat de Europese markt pas vanaf 1 mei de export van Argentijnse citroenen toestaat. Men kan dus stellen dat de export naar deze markt vertraagd is. 

Spanje hervatte de export, na eerdere verstoringen door regenval. De huidige aantallen zijn niet toereikend, aangezien er sprake is van een overgang van de laatste Fino- naar de eerste Verna-citroenen. De kwaliteit van het ras Fino is wisselend als gevolg van neerslag. Het Verna-seizoen gaat van start met fruit van hoge kwaliteit en grotere maten dan verwacht. Het lage aanbod is gunstig gezien de stabiele vraag. De beschikbaarheid is lager, maar er is geen sprake van tekorten. Een groot deel van de voorraden is uitverkocht. Het aantal FOT(Free on Truck)-prijzen is uitgebreid. De prijzen van Primofiore-citroenen van goede kwaliteit zijn gestegen, maar een groot deel van deze citroenen wordt vanwege de matige kwaliteit tegen lage prijzen verhandeld. Het Primofiore-seizoen eindigt binnenkort als gevolg van kwaliteitsproblemen. Het Verna-seizoen komt inmiddels op gang en dit ras zal de komende 7 tot 8 weken volop beschikbaar zijn (Topinfo). 

Latijns-Amerika: (Brazilië, Mexico, Paraguay, Uruguay): Deze markten laten een opvallende groei van 42% zien ten opzichte van 2021.

De export naar onderstaande bestemmingen daalde:

Rusland: Er werden 25% minder citroenen naar deze markt geëxporteerd dan in 2021. Deze daling kan worden toegeschreven aan de onzekere situatie aan het begin van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Geleidelijk aan normaliseren de zendingen en de aantallen nemen weer toe.

Hierbij dient te worden opgemerkt dat de Euraziatische Economische  Commissie tussen 28 maart en 30 oktober een nultarief hanteert voor de export van citrus naar haar vijf lidstaten (Rusland, Armenië, Belarus, Kyrgyzstan en Kazachstan). Tot nu toe bedroegen de importheffingen 5%, met een minimumprijs van €0,015 euro per kilo voor citroenen, mandarijnen en grapefruit en van €0,017 per kilo voor sinaasappelen.

Verenigde Staten: De export daalde met 66% ten opzichte van 2021. Het is belangrijk te vermelden dat de export in deze periode van 2021 hoger was omdat de Europese markt nog altijd gesloten was voor Argentijns fruit (opent op 1 mei). De verwachting is dat de aantallen geleidelijk zullen normaliseren. 

 

Overige bestemmingen: Een daling van 72% ten opzichte van 2021.

China & Hongkong: In 2021 werd er 204 ton naar deze markt geëxporteerd. Dit jaar is de export naar China en Hongkong nog niet van start gegaan, maar de verwachting is dat dit cijfer ongeveer gelijk zal blijven. 

Voor meer informatie: 
Paula Rovella
Acnoa
+54 (381) 231 9339
info@acnoa.com.ar 
acnoa.com.ar


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven