Afzettoename in zakken verpakte avocado's in de informele handel

Prijzen Zuid-Afrikaanse Fuerte-avocado's zouden 20% hoger moeten zijn

Vanwege de vele landelijke feestdagen in Zuid-Afrika is het aantal avocado's op gemeentelijke markten lager, terwijl het recente koele en regenachtige weer de vraag naar avocado's (en fruit in het algemeen) tempert. 

De markt in Johannesburg telt momenteel zo'n 10.000 kartons avocado's ten opzichte van 40.000 kartons twee weken geleden, zo laat een avocadohandelaar van de markt in Johannesburg weten. 

"Gezien de aantallen die er nu op de markt zijn, zouden de Fuerte-prijzen eigenlijk 20% hoger moeten zijn, maar de vraag is zwak. April is van oudsher een lastige maand voor de huishoudelijke financiën," merkt hij op. 

De avocadoprijs vertoont een licht opwaartse trend. Dit meldt een AGF-marktanalist van AMT Trends. Avocado's (klasse I) worden momenteel op de gemeentelijke markt verhandeld voor €0,90 per kilo. De aanvoer van Pinkerton-avocado's is op dit moment beperkt. 

"Normaal gesproken is het Hass-seizoen rond deze tijd al in volle gang, maar we hebben nu nog geen grote aantallen gezien. Het lijkt erop dat er meer Fuerte-avocado's uit Lowveld komen dan andere jaren. Wellicht is dit het gevolg van de lagere export. Ik verwacht echter dat de aanvoer van Hass-avocado's uit Lowveld vanaf volgende week zal toenemen."

Duidelijke sporen hagelschade
Hij vertelt dat de kwaliteit van avocado's uit Nelspruit en Hazyview lager is dan vorig jaar. "We zien veel klasse II fruit als gevolg van hagelschade. Zo'n 30% van het fruit dat we momenteel binnenkrijgen vertoont sporen van hagelschade, maar de interne kwaliteit is niet aangetast. We hadden er al rekening mee gehouden dat de aantallen dit seizoen niet zo denderend zouden zijn. Daarnaast is er in de zomer ook nog eens veel neerslag gevallen."

Markt voor in zakken verpakte klasse II avocado's zeer goed
Hij zegt dat de verkoop van in zakken verpakte avocado's, bijvoorbeeld Hass, uit het vroege teeltgebied Levubu, is gegroeid onder in vloed van de vraag van informele afnemers en de toenemende bereidheid om hogere prijzen te betalen.

Rechts: Zakken van 16/17kg klasse II avocado's zijn een succes

Dit seizoen hebben meer telers hun avocado's in zakken verpakt. Wellicht is dit hun antwoord op de hogere kosten voor verpakkingsmateriaal (en vrijwel alles) en het hoge percentage klasse II fruit.

De prijs van in zakken verpakte avocado's is met 20% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dit komt omdat deze avocado's kunnen rekenen op een toenemende belangstelling van straathandelaren. 

"Telers maken zich grote zorgen over de forse stijging van de transportkosten," zo vervolgt hij. "Normaal gesproken verpakken telers 220 kartons op een pallet, maar dit jaar zijn dat er 264. Dit doen zij om de schaarse vrachtruimte te optimaliseren."

Markt voor Hass-avocado's trekt aan in Europa
In Europa staan Greenskin-avocado's een beetje onder druk, maar de prijzen blijven stabiel. De markt voor Hass-avocado's trekt aan, nu de aanvoer uit Israël afneemt, hoewel er vanaf nu wel grote aantallen Peruaanse avocado's op de markt komen.

De Zuid-Afrikaanse avocadosector hoopt dit jaar te kunnen starten met de export van avocado's naar Japan, maar de definitieve toegang tot deze markt is nog niet helemaal rond. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven