Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Stakingen leggen citruspakstations in Zuid-Afrikaanse Sundays River Valley plat

Sinds vorige week donderdag wordt er als gevolg van een illegale staking geen citrus, zoals citroenen en vroege easypeelers, meer verpakt in Sundays River Valley, in de Zuid-Afrikaanse Oost-Kaap. De stakingsactie gaat gepaard met talrijke brandstichtingen, waardoor de regio net als tijdens de staking van juli 2018 volledig plat ligt. 

Het Sundays River Producer Forum is voortdurend in gesprek met vertegenwoordigers van de South African National Civic Organisation (SANCO) over het pakket aan eisen en bezwaren.

SANCO overhandigde vorige week een memorandum waarin zij een verhoging van het wettelijke minimumloon met €1,80 eist. Het Sundays River Producer Forum benadrukt dat zij zich niet bezighoudt met loononderhandelingen. 

Bij Habata Agri, dat op grote schaal citrus en meloenen teelt in Kirkwood en Addo, en het citrusbedrijf Wicklow Farms, zijn de activiteiten stilgelegd na brandstichting. Het Sundays River Producer Forum heeft inmiddels een aanklacht voorbereid tegen personen die verantwoordelijk zouden zijn voor opruiing en het weerhouden van arbeiders om terug te keren naar hun werk. 

De schade aan huizen, loodsen en voertuigen als gevolg van brandstichting is groot tijdens de meest recente stakingsgolf in Sundays River Valley. 

Het Forum zal op de nationale feestdag Freedom Day besluiten of zij deze aanklacht zal indienen.

"Op één bedrijf in de regio loopt de schade op tot €3 mln. Door brandstichting raakten huizen, loodsen, tractoren, voertuigen en netoverkappingen beschadigd," zegt Hennie Ehlers, voorzitter van het Sundays River Producers Forum. Hij voegt eraan toe dat het verpakken van het citrus net van start was gegaan en dat de contracten met seizoenswerkers al waren ondertekend, waarbij ook het loon was geaccepteerd. De stakingen kwamen dan ook als een volslagen verrassing. 

De kostendruk in de citrussector is hoog vanwege de hogere input- en transportkosten. Het Sundays River Producer Forum is nauw betrokken bij de gemeenschap en de essentiële dienstverlening in de regio, waar de citrussector de belangrijkste werkgever is. 

De aanvallen op agrarische eigendommen houden ondanks de aanwezigheid van politie aan. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven