Luz Santos Bollea: "Rederijen zijn nu strategische partners"

Terri Citrus heeft hoge verwachtingen voor Argentijnse citroenoogst 2022

De eerste containers van het merk Carmencita, van de Argentijnse teler Terri Citrus, zijn net verladen naar Europa en de VS. Klanten in Spanje vroegen het bedrijf de citroenen eerder te verzenden vanwege de onzekere situatie op de wereldwijde markt," vertelt Luz Santos Bollea, marketingdirecteur bij Terri Citrus. 


De familie Santos Bollea 

“We zijn tevreden over de kwaliteit dit jaar. Er is een goede verscheidenheid aan maten, variërend van klein, medium tot groot, alle maten waar markten een voorkeur voor hebben. Dit jaar zijn de kosten voor het telen, plukken en verpakken van het fruit gestegen, evenals de transportkosten. De prijzen zijn momenteel niet zo goed. Onze containers komen over ongeveer een maand op een bestemming aan. We verwachten dat het een moeilijk seizoen gaat worden vanwege het feit dat de kosten veel hoger zijn dan andere jaren. Het zal lastig worden om alle gewasbeschermingsmiddelen in te kopen die we gebruiken bij de teelt en het verpakken van de citroenen, aangezien deze ook veel duurder zijn geworden. We laten onze klanten echter niet in de steek want we hebben goede en langdurige relaties met hen," vervolgt Santos Bollea. 

“De opbrengsten van het ras Berna zijn dit jaar lager, vandaar dat onze Spaanse klanten ons hebben gevraagd om dit product eerder te verladen. Dit biedt ons goede mogelijkheden in Spanje, waar klanten onze citroenen jaar na jaar afnemen. De eerste containers naar Europa en de VS zijn verladen en zullen hun bestemmingen ongeveer gelijktijdig bereiken. Ik kan nu nog niet zeggen of het een goed of slecht jaar wordt. Wij verwerken ons fruit, waarna het een maand later haar bestemming bereikt en nog eens twee tot drie weken later wordt verkocht. Soms is het zo dat de prijzen veranderd zijn tegen de tijd dat de container arriveert. We werken echter vooral met programma's. Vorig jaar waren de prijzen erg hoog om tegen het einde van het seizoen wat te dalen," legt Santos Bollea uit. 

Terri Citrus, dat gevestigd is in Tucuman, Argentinië, beschikt over een areaal van 900 hectare, waarvan 750 hectare is gewijd aan de teelt van citroenen. Het bedrijf exporteert jaarlijks meer dan 100 containers citroenen naar zo'n 15 verschillende landen. De voornaamste exportmarkten zijn de VS, Nederland, Italië, Spanje en het VK. Hongkong, Indonesië, Dubai, Canada, Griekenland en Frankrijk zijn secondaire markten. In 2021 eindigden de citroenen van Terri Citrus op de eerste plaats in twee categorieën van het Argentijnse kwaliteitskeurmerk All Lemon. 

Rusland en Oekraïne waren markten waar klanten vaste prijzen betaalden. Terri Citrus moet nu op zoek naar andere markten om deze partijen fruit af te kunnen zetten. "Het is moeilijk. Wellicht gaan deze citroenen naar Azië of naar Europa, waar momenteel geen citroenen op de markt zijn. Het seizoen in Turkije is voorbij en in Spanje is vraag naar meer citroenen. Wij hebben goede banden met onze Spaanse collega's," zegt Santos Bollea. 

“Rederijen zijn momenteel een nieuwe partner voor ons. Voorheen waren zij alleen een leverancier, waar je containers bestelde en die je betaalde voor hun diensten. Nu zijn zij een strategische partner. Het is moeilijk om containers te vinden. Ik hoop dat de situatie snel normaliseert. De kosten van een container zijn met 30-40% gestegen en dat is verschrikkelijk. Hier moet snel een einde aan komen," waarschuwt Santos Bollea. 

Ze vertelt dat haar moeder Carmencita Bollea, die de koosnaam 'Terri' (vruchtbaar land) had, de dochter van het grote teelt- en exportbedrijf San Miguel was. Terru Citrus en het merk Carmencita werden naar haar moeder vernoemd, die vijf jaar geleden overleed. Het bedrijf teelde aanvankelijk op 97 hectare citroenen die verkocht werden op de binnenlandse markt. 

Voor meer informatie: 
Luz Santos Bollea
Terri Citrus
Tel: +54 9381 558 0251
lsantos@terricitrus.com 
www.terricitrus.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven