Zuid-Europese citrussector vindt nieuwe controles om CBS te voorkomen niet voldoende

De Citrus-contactgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van de sector uit Spanje, Frankrijk, Italië en Portugal, beschouwt de nieuwe maatregelen van de Europese Unie om de introductie en verspreiding van Citrus Black Spot (Phyllosticta citricarpa) (CBS) te voorkomen als "onvoldoende".

Tijdens een bijeenkomst van de groep was de voorzitter van de Valenciaanse telersvereniging Ava-Asaja, Cristóbal Aguado, net als de vertegenwoordigers van citrustelers uit andere Spaanse regio's, Frankrijk en Italië – Portugal kon niet deelnemen aan de vergadering – "teleurgesteld" dat de Europese Unie slechts een "beperkte aanscherping" van de maatregelen doorvoert op import uit derde landen. Volgens de voorzitter is er immers een groot gevaar dat deze ziekte, die niet aanwezig is in de Europese citrusteelt, z’n intrede doet, gezien het hoge aantal onderschepte zendingen in de havens.

"Brussel weigert krachtiger op te treden tegen zendingen uit Zuid-Afrika, ondanks het feit dat dit land in 2021 het hoogste aantal onderscheppingen van CBS in citruszendingen heeft geregistreerd van het afgelopen decennium: 43 onderscheppingen in 2021 en 200 sinds 2012", stelt Ava-Asaja op basis van officiële gegevens. Zuid-Afrika liet de voorbije tien jaar de meeste onderscheppingen van CBS optekenen, vóór Argentinië (189) en Uruguay (99). In totaal zijn er 702 detecties geweest sinds 2012.

De telersvereniging juicht anderzijds wel toe dat de EU is ingegaan op de vraag van de sector om ook Zimbabwe op te nemen in het lijstje van landen die moeten certificeren dat hun fruit vrij is van CBS. Op de vergadering benadrukte Ava-Asaja dat Zimbabwe vorig jaar 44 onderscheppingen met CBS had verzameld, terwijl er in de voorgaande negen jaar slechts 22 werden geregistreerd.

"Samen met andere Spaanse organisaties overwegen we via Intercitrus een mogelijke juridische claim in te dienen tegen de EU met het oog op schadevergoeding in het geval van de introductie van een plaag of ziekte die nog niet aanwezig is in de Europese citrusteelt", zei Aguado.

"De vereniging gaat bij verschillende advocatenkantoren die gespecialiseerd zijn in Europees recht te rade over wat de juridische mogelijkheden zijn en het nodigt ook de andere landen uit om zich daarbij aan te sluiten. Als Europese citrustelers in de toekomst de verliezen moeten dragen van de gevolgen van een of andere buitenlandse plaag of ziekte – zoals bijvoorbeeld nu al het geval is met cotonet uit Zuid-Afrika –, dan is het aan de overheid, die de verantwoordelijkheid draagt om de introductie en de verspreiding ervan te voorkomen, om de gevolgen te dragen."

Net als de rest van de citrussector in Spanje, Frankrijk en Italië, dringt Ava-Asaja er bij de Europese Commissie op aan "om de koudebehandeling onmiddellijk, in een kwestie van dagen, toe te passen op Zuid-Afrikaanse sinaasappelen, zodat de maatregel op tijd komt bij het begin van het nieuwe exportseizoen naar Europa".

Voor meer informatie:
Ava-Asaja
Tel: +34 963 804 606 (Spanje)
info@avaasaja.org
www.avaasaja.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven