Corné Grundlingh en Dihan Blom van TopFruit (Zuid-Afrika):

"Bingo Gala appelen bieden uniforme rijpheid en eetkwaliteit"

Bingo Gala, een Zuid-Afrikaans Gala-ras, wordt in Zuid-Afrika op zo’n 550 à 600 hectare geteeld. De uitzonderlijk hoge pack-out van klasse I en mooi gekleurde appelen krijgen een goede feedback vanuit het Verre Oosten. "En dat hadden we ook verwacht", zegt Corné Grundlingh, hoofd Hardfruit bij het teeltbedrijf TopFruit.

Tijdens een velddag in februari op de boomgaard van de ontdekker van het ras, Jannie Wiegman, in de Hemel-en-Aarde Vallei, werd duidelijk waarom dit ras zo wordt geprezen om zijn hoog rendement aan appelen met een mooie kleur. "De volle kersenrode kleur blijft lang mooi, ook wanneer de appel bijna overrijp is", zegt Corné.

"In onze boomgaard leverde Bingo Gala een fantastische pack-out van 95% in de 80% tot 100% kleurspecificatie, terwijl de Royal Gala’s op een aangrenzend perceel, die in dezelfde week werden geoogst, slechts een pack-out van 44,5% in dezelfde kleurspecificatie haalden."

Bovendien is het een teelt- en arbeidsvriendelijk ras met een goede eetbeleving. "Bij aanplant op een onderlinge afstand van 3,5 x 1,5 meter kan er tot 70 ton per hectare worden geplukt", zegt teelttechnicus Dihan Blom.

Bingo Gala, een van de hardlopers in het appelsegment van TopFruit (foto's aangeleverd door TopFruit)

Verband tussen kleur en rijpheid
"Cruciaal is dat de kleurontwikkeling van Bingo Gala direct kan worden gekoppeld aan de rijpheid, waardoor het gemakkelijk is om te bepalen wanneer het fruit het best wordt geplukt", voegt hij eraan toe.

"Een boom heeft verschillende rijpingszones, die een gemiddelde zetmeelmeting niet nauwkeurig kan weergeven. Kleur geeft ons in dit geval een betere indicatie van de eetkwaliteit en daarom is het gemakkelijker Bingo Gala appelen met eenzelfde rijpheid te plukken", zegt hij. Homogene eetkwaliteit en rijpheid in een krat appelen is een extra verkoopargument van dit ras.

TopFruit raadt twee plukrondes aan, met een tijdsinterval van zeven tot tien dagen. "Het fruit boven aan de kruin en aan de buitenkant van de boom wordt eerst geplukt, wanneer de zetmeelafbraak tussen de 30 en 40% ligt. Tijdens deze eerste oogstronde wordt 60 tot 70% van het fruit geplukt."

Na zeven tot tien dagen wordt ook het fruit binnen in de kruin geplukt. Tegen die tijd heeft ook dat deel een volle kersenrode kleur bereikt en een zetmeelafbraak van 40%. Dihan Blom wijst erop dat sommige andere hoogwaardige rassen maar liefst drie tot vier oogstrondes nodig hebben.

Teelt in Zuid-Afrika en daarbuiten
Tegen het einde van februari vond de oogst van Bingo Gala plaats in Elgin, Grabouw, Vyeboom en Villiersdorp, de streken waar de meeste percelen van dit ras liggen. De boomgaarden in Koue Bokkeveld (Ceres) en Langkloof zullen volgend jaar voor het eerst geoogst worden. Het ras wordt ook geteeld in de oostelijke provincie Vrijstaat.

Er is geen marktheffing verbonden aan Bingo Gala en er is geen limiet op het aantal hectaren dat in Zuid-Afrika wordt geplant. Het ras kan alleen als Bingo Gala worden verkocht als het voldoet aan de minimale 80% rode kleurstandaard, anders moet het worden afgezet als Royal Gala.

"Bingo Gala heeft niet alleen een hogere prijs", legt Corné uit, "maar ook een hogere pack-out ten opzichte van andere Gala-rassen. Dat is een groot voordeel voor de teler."

Bingo Gala is in quarantaine in de VS en in Europa. In Australië zijn de proeven met Bingo Gala begonnen, terwijl het ras ook in Chili zal worden geïntroduceerd.

Bingo Gala behoort samen met Lady in Red (Pink Lady®) en RDS (Joya®) tot de top drie appelen van TopFruit.

Klik hier voor een video over Bingo Gala.

Voor meer informatie:
Corné Grundlingh
Dihan Blom
TopFruit
Tel: +27 21 874 1033 (Zuid-Afrika)
corneg@topfruit.co.za / dihanb@topfruit.co.za
www.topfruit.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven